A rovat kizárólagos támogatója

Az atalantalepkének vagy admirálislepkének május és október között két nemzedéke repül; ritkán még novemberben is látható egy-egy példány. Én ma délben fotóztam le a Belső-Ferencvárosban. De ugye akkor nincs klímaváltozás.

Brutális hideg az USA és Kanada egy részén, soha nem látott hóesés Hawaiin, giga forróság Új-Zélandon és Ausztráliában. Sorra megdőlő hőmérsékleti rekordok. És nálunk? A fotók ma készültek Budapest belső területén a ferencvárosi Bakáts-tér környékén.

A február közepi tavaszban megzavarodott atalantalepke tápnövénye a nagy csalán, védett fajunk – természetvédelmi értéke 5000 Ft.ől Ezt írja róla a lepkehatározó:

"Vándorfaj, amely hazánkban jellemzően nem tud áttelelni (noha ez enyhébb időjárás esetén előfordulhat). Tavaszi példányai a Mediterráneumból származnak, ezek későbbi nemzedékei fejlődnek ki Magyarországon. Hernyójának tápnövénye a nagy csalán (Urtica dioica). A lárva leginkább összeszőtt levelek között, egyesével található meg, az elhagyott üres szövedékben hernyóürülék jelzi korábbi jelenlétét. Két nemzedéke fejlődik évente, március végétől vagy április elejétől október végéig repül, a rajzási csúcsok július közepére és augusztus végére esnek.

atalanta lepke 2019 február 14  Budapest Ráday utcaatalanta lepke 2019 február 14 Budapest Ráday utca

Elülső szárnyának csúcsa ferdén lemetszett, hátulsó szárnya kerek, de a külső szögletnél kissé megnyúlt. Szárnyainak alapszíne bársonyos fekete, elülső szárnyán a felső szegély 1/3-ából kiindulva és a külső szögletnél végződve széles cinóbervörös csík ível át. A sejt végén egy nagy fehér folt, a csúcstérben fehér pettyek sora helyezkedik el. Hátulsó szárnyának szegélye széles, cinóber vörös szalag díszíti, amelyben fekete pontok sora foglal helyet, az első érköz végét fehér félholdacska, a belső szögletet pedig kettő kék folt ékesíti. Az elülső szárny fonákjának mintázata többé-kevésbé egyezik a szárny felszínével. Hátulsó szárnyának fonákja bonyolult mintázatú: barna és szürke alapszínű, sűrű fekete vonalakkal, a tőtérben ibolyás-szürke foltok láthatók."

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás