A rovat kizárólagos támogatója

Visszavonulót fújt a kormány: a szezon utolsó parlamenti hetén a kormánytöbbség a feltűnést kerülve módosította az atomtörvényt, visszaadva az Atomenergia Hivatalnak az atomlétesítmények engedélyezésével kapcsolatos korábbi jogköreit. A furcsa jogszabályváltoztatást az Európai Bizottság kényszerítette ki Jávor Benedek EP-képviselő fellépése nyomán.

Az Orbán-kabinet 2016 decemberében megváltoztatta az atomtörvényt, elvonva az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) legfontosabb jogosítványait. Korábban az OAH teljes szakmai önállóságot élvezett a nukleáris létesítmények engedélyezésében, a decemberi törvénymódosítás viszont lehetővé tette, hogy a kormány rendelettel, vagyis bírósági úton meg nem támadható politikai döntéssel felülírja a hivatal hatósági határozatait.

Az Európában példa nélküli – a feltételezések szerint a máris jelentős késésben lévő paksi bővítés engedélyezésének felgyorsítását és „testre szabhatóságát” szolgáló lépés hatalmas hullámokat vert: a hazai szakmai szervezetek és ellenzéki pártok elítélték, az Európai Bizottság pedig Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének beadványa nyomán vizsgálni kezdte a jogszabályt (a Bizottságnak az uniós jog szerint jelentős jogosítványai vannak a nukleáris biztonság garantálása terén). Az ügy európai léptékkel nézve villámgyorsan eljutott a kötelezettségszegési eljárás előszobáját jelentő figyelmeztető levél kiküldéséig

Ahogyan a Népszava idén május elején beszámolt róla, a brüsszeli testület osztotta Jávor jogi álláspontját, és kezdettől úgy tárgyalt a kormánnyal, hogy nyilvánvalóvá tette: a vitatott, az európai nukleáris biztonságot súlyosan veszélyeztető törvénymódosítást vissza kell vonni, a Bizottság pedig figyelemmel fogja kísérni a végrehajtási rendeletek elkészítését és alkalmazását is (amire szintén ritkán akad példa az uniós gyakorlattal). Most a kormány visszavonta a változtatást, helyreállítva az OAH engedélyezési autonómiáját, amit Jávor is jó iránynak tart. (nepszava.hu)  

Párbeszéd: közbelépésünk nyomán meghátrált a kormány az atomtörvény ügyében

A héten a Magyar Közlönyben publikált atomtörvény-módosítás véget vet a kormány kísérletének az új nukleáris létesítmények engedélyezésének közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonására. Az Európai Bizottság követelésére elfogadott módosítás fontos győzelem. Aggodalomra ad ugyanakkor okot az, hogy a nyilvánvalóan uniós jogot és a nukleáris hatóság függetlenségét sértő eredeti javaslat akadály nélkül keresztül tudott menni Magyarországon, amely ellen az érintett szakhatóság nemcsak nem tiltakozott kézzel-lábbal, hanem azt állította, hogy saját maga kezdeményezte. Ez kételyeket ébreszt az OAH kormányzati szándékoktól való függetlenségét illetően, és így komoly kockázatok forrása lehet Paks2 engedélyezési eljárása során.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője már tavaly decemberben, az eredeti törvénymódosítás benyújtásának pillanatában hangsúlyozta, hogy az sérti az atomenergiára vonatkozó uniós jogot, amelynek sarokpontja a nukleáris hatóság függetlensége. Az akkori módosítás lehetővé tette a kormány számára, hogy az Országos Atomenergia Ügynökség (OAH) feje felett átnyúlva, közvetlenül avatkozhasson bele az új nukleáris létesítmények és a nukleáris hulladék tárolására vonatkozó engedélyezési eljárásába. A cél nyilvánvalóan a Paks2 engedélyezési folyamata során esetlegesen felmerülő problémák és a már meglévő időveszteség kreatív, politikai alapú „orvoslása” volt, és az engedélyezések felgyorsítása, a biztonság rovására. Ezért Jávor az Európai Bizottsághoz fordult panasszal. Az EB pedig arra a következtetésre jutott, hogy az EP-képviselő aggodalmai megalapozottak, és hónapok óta tárgyalt a kormánnyal annak módosításáról, és a korábbi jogszabályi állapot helyreállításáról. A most elfogadott és publikált újabb módosítás ennek megfelelően gyakorlatilag visszaállítja az eredeti helyzetet, illetve ellehetetleníti az engedélyek kiadása körüli kormányzati „buherálásokat”. Ez mindenképpen fontos győzelem, és reményt ad arra, hogy a paksi bővítés engedélyezése során a biztonság szerepel majd első helyen a politikai célokkal, például a csúszásban lévő projekt felgyorsításával szemben.

A mostani módosítás ugyan nyitva hagy néhány kérdést, de alapvetően megfelelő garanciának tűnik. Az Európai Bizottságnak azonban a törvény végrehajtását és a kapcsolódó kormányrendeleteket is szorosan nyomon kell majd követnie ahhoz, hogy a kormány ne nyithasson új kiskapukat magának a nukleáris engedélyezés befolyásolására. Jávor ugyanakkor aggályosnak tartja, hogy az első pillanattól kezdve nyilvánvalóan EU-jogot sértő, az OAH függetlenségét aláásó, és így a nukleáris biztonságot veszélyeztető javaslat csont nélkül eljutott a parlamenti elfogadásig, anélkül, hogy az érintett hatóság, vagy más szakmai szervezetek tiltakoztak volna ellene. Ez kételyeket ébreszt a hatóság kormányzati szándékokkal való szembeszegülési képességeivel kapcsolatban, és kérdésessé teszi, hogy Paks2 engedélyezése során, ha a kormány akarata és a nukleáris biztonság konfliktusba kerül egymással, akkor vajon melyik iránt lesz elkötelezettebb a hatóság – olvasható Jávor Benedek oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás