A rovat kizárólagos támogatója

Bár a Fertő tónál induló turisztikai célú beruházások ellen Ausztriában és itthon is jelentős lobbierők mozdultak meg, de a fejlesztések mindenképpen megvalósulnak. A Magyar Nemzet szerint a kormány álláspontja az: a magyar emberek is megérdemlik, hogy ugyanolyan élményekkel gazdagodhassanak, mint ami az osztrák oldalon évtizedek óta megszokott. Vajon mindenki megérdemli, vagy csak a szűk gazdag fidesz/NER baráti köre?

A Fertő tó fejlesztését a támadások ellenére a kormány nem fogja leállítani – írta ma a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a kabinet a Fertő tavat a Balatonhoz, a Velencei-tóhoz vagy a Tisza-tóhoz hasonló népszerű nyaralóhellyé szeretné fejleszteni, és a tó adta lehetőségeket mindenki számára biztosítani kívánja.

A lap szerint a Fertő tavi beruházás kezdettől fogva a támadások kereszttüzében áll: a baloldali sajtó a cölöpházak tulajdonosainak magánérdekét karolta fel, azt a látszatot keltve, hogy az 1970-es évektől létrejött könnyűszerkezetes építmények jelentenék a világörökségi címet. A baloldali sajtó mellett politikusok is felszólaltak a beruházás ellen, jobbikos, DK-s, párbeszédes politikusok lobbiznak nyíltan az idegen érdekek mellett, átvéve az osztrák sajtó egy részének álláspontját, hiszen ottani üzleti érdekeiket sérti az új versenytárs megjelenése. Saját érdekeiket védik az elbontott cölöpházak tulajdonosai is. A kezdetben horgászstégekként létesített, majd az 1970-es és 1980-as években vállalati üdülőkké átalakított cölöpházak a privatizáció során kevés kivétellel magánkezelésbe kerültek. A 2017-es tűzvészben azonban 21 faházból tíz megsemmisült, a megmaradt házak – három kivétellel – osztrák kézben lévő magánüdülők voltak, elfoglalva a hazai partszakasz egyetlen közvetlen vízparti üdülőtelepének több mint felét. A saját tulajdonú felépítményekhez mederhasználati bérleti szerződésben béreltek területet a tulajdonos magyar államtól. Vagyis a cölöpházak tulajdonosai tudták és a szerződésben aláírásukkal meg is erősítették, hogy ha a magyar oldalon is közösségi célú fejlesztések indulnak, akkor bérelt vízfelületük, ezzel privát használatuk megszűnhet, felépítményeiket el kell bontaniuk.

A Fertő tó és környéke világörökségi kultúrtáj címe nem kizárólagosan az épített környezetre, hanem többek között a természeti környezetre, a különösen értékes néprajzi örökségre, a kiemelkedő gazdagságú növény- és állatvilággal rendelkező, ember uralta tájra vonatkozik.

A Magyar Nemzetet úgy tájékoztatták: a világörökségi cím megóvásáról folyamatos volt az egyeztetés a fejlesztés előkészítése során.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület pontos és részletes tájékoztatást kapott, majd a tervek pontos ismeretében kijelentette, hogy „a fejlesztési területen nem található megőrzendő épített világörökségi érték, a beruházásnál világörökségi szempontból meghatározó, védendő építészeti érték nem sérül”. A beruházás az összes hazai és nemzetközi jogszabály által előírt engedéllyel rendelkezik, a helyiek támogatását bírja.

A Fertő tó partján a helyi igények a térség, sőt az egész ország jogos igényeivel találkoztak, ezért született döntés a Modern városok programban a méltatlanul elhanyagolt tó turisztikai célú hasznosításáról és arról, hogy a magánhasználatú partszakaszokat visszaadják a magyar embereknek, hogy a part közösségi élettel teljen meg.

A térség ilyen irányú fejlesztése csak Magyarországon maradt el a szocializmus idejében, a Fertő tó osztrák oldala évtizedek óta népszerű üdülőövezet, amely a helyi, sőt a magyar fürdőzők kedvence is, hiszen eddig csak ott találhattak korszerű körülményeket.

A fejlesztésnél új strand, hatalmas zöldterületek, természetvédelmi oktató-bemutató központ, kikötő és szálláshely is létesül egy olyan, mára lepusztult partszakaszon, amit az 1950-es és 1960-as években mesterségesen, iszapfeltöltéssel azért hoztak létre, hogy ott legyen az egyetlen magyar oldali üdülőközpont és vízitelep. Hazugság tehát a beruházás ellenzőinek azon állítása, hogy az érintetlen természeti környezet megsemmisítése zajlik, hiszen csupán egy eddig is használt terület rekonstrukcióját indítják el. – áll a kormánypropaganda zászlóshajójának cikkében.


A fejlesztés a bérből és fizetésből élő pazarul fizetett magyar dolgozóknak szól 🙂

A valóságban itt 60 hektáros megalomán beruházás keretében épülne 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum több teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. A beruházás így mintegy 60 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a kikötők kivételével a parttól néhány kilométerrel távolabb is megvalósíthatóak lennének – kisebb léptékben, a természettel összhangban.

Kiemelt állami beruházás kontra környezetvédők. Ki a természetromboló? fotó: Járdány Bence Greenpeace

A Mészáros Lőrinchez köthető természetkárosító közpénz tízmilliárdokba kerülő presztizsberuházás ellen civil szerveződések és természetvédők is folyamatosan felemelik hangjukat. A Nagy Tavak koalíciója az orbáni természetpusztító ámokfutások, tópartjaink beépítése/lebetonozása ellen folyamatosan demonstrál. Munkájukat Kun Zoltán biológus mutatta be podcastunkban.

Pár napja a fecskék védelmében léptek fel Greenpeace-aktivisták Udvaros Dorottyával a Fertő tónál. Az akció során a félrevezetően „madárvédő hálóknak” nevezett műanyag rácsozatot szedték le a még megmaradt, cölöpökön álló házak aljáról, amelyet a Fertő tavi gigaberuházást végző cég emberei szereltek fel, hogy így akadályozzák meg a fecskék fészkelését.  A fecskék védett állatok, és az emberi tevékenység miatt számuk olyan sokkolóan lecsökkent, hogy becslések szerint 5 éven belül eltűnhetnek Magyarországról. A Fertő tó védelmében nagyszabású összefogás indult, a helyi civilek petícióját eddig mintegy tizenkétezren írták alá, annak német nyelvű változatát pedig több mint hatezren a tó osztrák oldaláról. A Greenpeace a luxusberuházás azonnali leállítását és közös természeti értékeink védelmét követeli a kormánytól. Részletek: Fecskéket mentett Udvaros Dorottya és a Greenpeace a Fertő tavi luxusberuházástól

Fertő tó fecskementő greenpeace akció 2021 06 10. Rodics Katalin, Udvaros Dorottya kép. Járdány Bence Greenpeace

Az Orbán-kormány mérhetetlen cinizmusát jelzi, hogy a Fertő tavat tönkretevő kormánycég a Greenpeace aktivistákat vádolta károkozással. 
A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. sajtóközleményt tett közzé, miszerint komoly anyagi kárt és természetvédelmi veszélyeztetést okozott az a több mint 15 főből álló csoport, amely június 10-én délután osztrák területről, kenukkal hajózott be a Fertő Part beruházás építési területére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek