Hirdetés

Csak tavaly négy megmérgezett szirti sas teteme került elő Skóciában. Ez csak a jéghegy csúcsa az RSPB szerint, mivel számos más ragadozó madárfajnál is megnövekedett a mérgezések száma.

Nagy Britanniában a szirti sas különös védelmet élvez, mert csupán 442 pár fészkel és mindannyian Skóciában élnek. Épp ezért szomorította el a természetvédőket, hogy négy szirti sassal is mérgezés végzett tavaly. Ám a méregtől pusztult sasok csak a jéghegy csúcsát jelentik az RSPB szerint, mivel 13 ölyv, hét vörös kánya, két vándor sólyom és egy fehérfarkú rétisas is elpusztult tavaly mérgezés miatt, miközben 20-nál több illegális lelövésről, csapdaállításról és fészekrombolásról számoltak be a jelentésükben. A megmérgezett állatok jelentős részére a kirándulók hívták fel a madárvédők figyelmét.

A megölt szirti sasok mindegyike fiatal példány volt, amelyek új területeken kerestek maguknak élőhelyet. Ezek az állatok úttörőként vágtak neki az új területeknek, de többen közülük elpusztultak. A szakemberek szerint megmérgezésük igen érzékenyen érintheti a sas populációt és természetesen a táplálékláncot is, mivel csúcsragadozók elvesztéséről van szó.

A legtöbb madarat egy olyan területen találták meg, ahol nyírfajdokra lehet vadászni. Elképzelhető, hogy a területe tulajdonosa elégelte meg, hogy a fizetős kilövések helyett sasok ölik meg nyírfajdjait. Meg is találtak nála egy olyan szert, amely valóban megmérgezheti az állatokat, sőt olyan mennyiségben tárolt mérget, hogy az összes szirti sas elpusztítására is alkalmas lett volna. A terület kezelője azonban tagadta, hogy ő szórta volna ki a mérget. Egyelőre senki ellen nem emeltek vádat, ám a skót parlament az idén sokkal szigorúbb szabályozást vezetett be. Azonban az RSPB jelentés szerint most is vannak olyan területek, ahol használják a ragadozók elleni mérget, hogy így védjék meg fiatal fajdjaikat. Varjak, ragadozó madarak és kutyák is gyakran esznek a mérgekből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás