A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

30 évig hallgatott, most azonban bocsánatot kért tettéért az a francia ügynök, aki részt vett a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet híres hajója, a Rainbow Warrior 1985. júliusi felrobbantásában. Jean-Luc Kister a francia külföldi hírszerzés kommandójában szolgált.

Békaemberként az volt a feladata, hogy aknát erősítsen az új-zélandi Auckland kikötőjébe befutott hajóra. A Rainbow Warrior úti célja a Tahititől 1200 kilométerre fekvő Mururoa-korallzátony volt, ott akarta megzavarni a franciák által végzett tenger alatti nukleáris robbantási kísérleteket. 

A francia külföldi hírszerzés (DGSE) kommandónak sikerült felrobbantani a hajót, az akcióba azonban végzetes hiba csúszott. A szabotázsnak ugyanis halálos áldozata is lett, Fernando Pereira portugál fotós személyében – írta az AFP. – Egy ártatlan ember élete terheli a lelkemet. Nem vagyok hidegvérű gyilkos, ezúton szeretnék bocsánatot kérni az áldozattól és családjától – mondta Kister a vele készült, de az arcát nem mutató egyórás tévéinterjúban.

Kister szerint a kommandó eredetileg csak kisebb mértékű szabotázst javasolt, így például azt, hogy a hajó robbantása helyett inkább a propellerét tegyék tönkre. Az ötletet azonban az akkori francia védelmi miniszter, az 1990-ben elhunyt szocialista Charles Hernu elutasította.

– Azt mondták magas helyről, hogy a parancs egyértelmű: el kell süllyeszteni a Greenpeace hajóját – mondta Kister, akinek neve a merénylet után kiszivárgott. Most azt nyilatkozta, hogy nem az újságírókra, hanem az őt eláruló politikusokra dühös. Ha mindez Amerikában történt volna, ott fejek gurultak volna – tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás