A rovat kizárólagos támogatója

Miközben ezeket a sorokat olvassa, 12 klímavédő Greenpeace-aktivista ül fogságban Szlovákiában. Míg tőlük kevesebb mint 200 km-re a lengyelországi Katowicében ma elkezdődött a COP24 ENSZ-klímacsúcs.

A klímacsúcson a világ vezetőinek gyors és hatékony lépésekben kell megállapodniuk. A klímatudósok szerint már csak alig 12 éve maradt az emberiségnek arra, hogy a Föld felmelegedését megállítsa a kritikus 1,5 Celsius-foknál, és így elébe menjen az éghajlatváltozás katasztrofális következményeinek.
Ezért Európában és világszerte egyre több ember lép fel bátran az éghajlat védelméért, és tettével másokat is cselekvésre ösztönöz. Így tett az a 12 szlovák, cseh, belga, finn és német aktivista is, akik a klímagyilkos és egészségkárosító szénbányák és szénerőművek bezárásáért demonstrált békésen a Felső-Nyitra-vidéki Szénbányák (HBP) vállalat bányájánál.

Az aktivisták a „Vessünk véget a szén korszakának!” üzenetet jelenítették meg a bánya egyik tornyán.
Az aktivisták nem veszélyeztettek senkit és semmit, és semmilyen kárt nem okoztak erőszakmentes, figyelemfelkeltő akciójukkal. Az elsőfokú bíróság mégis vizsgálati fogságba helyezte őket, amely akár 6 hónapig is tarthat. „Közfeladatot ellátó üzem veszélyeztetésével” vádolják őket, amelyért akár 1-5 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.


 
Álláspontunk szerint elfogadhatatlan a bíróság tegnapi döntése. Az igazi veszélyt a szén jelenti, amelynek használata tönkreteszi bolygónk klímáját, és számos embertársunk idő előtti halálát is okozza. A lehető legrövidebb idő alatt meg kell szabadulnunk ettől a szennyező energiahordozótól.

A múlt hétvégén, szombaton Klímamenettel üzentünk Budapestről is a ma kezdődő COP24 klímacsúcsra: a szén-dioxid-kibocsátások 0-ra szorítására, és a megújuló energiaforrások mihamarabbi, minél nagyobb arányú alkalmazására van szükség! A Klímamenet során átadtuk a napenergia hazai elterjesztését célzó petíciónkat annak több mint 34 ezer aláírásával együtt az illetékes minisztériumnak.
A Klímameneten egyúttal szolidaritásunkat is kifejeztük a 12 aktivistával. Most, kérjük, állj ki te is értük! Oszd meg a hírt és a képet Facebookon! Támogassuk őket a nyilvánosság erejével – ne hagyjuk, hogy el lehessen hallgattatni a békés fellépést mindannyiunk egészsége és jövője érdekében! – közölte a Greenpeace Magyarország.

Merészség, felelősség és sürgősség – nagy a tét a katowicei ENSZ klímacsúcson

Merészség, felelősség és sürgősség – nagy a tét a katowicei ENSZ klímacsúcson

Államfők és nemzeti tárgyalók részvételével ma megkezdődött az ENSZ 24. klímacsúcsa a dél-lengyelországi Katowicében, hogy véglegesítsék a Párizsi Egyezmény végrehajtásának módját és eszközeit. Lehoczky Annamária a greenfo tudósítója a helyszínről naponta számol be a történésekről.

A klímaváltozás elleni harcban mérföldkőnek számító egyezményhez mára 195 ország csatlakozott. A párizsi megállapodás szerint a 2018-as klímacsúcs a határidő arra, hogy az államok ne csak céldátumok és irányszámok megígérésével jelezzék szándékukat, de a végrehajtás szabályrendszerét is kidolgozzák.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás