Hirdetés

A Szlovák Villamosművek szerződést írt alá az amerikai Westinghouse-zal, amely alkalmassá tette az általa előállított nukleáris üzemanyagot a VVER típusú szovjet reaktorok számára is, amelyek több posztszocialista országban megtalálhatók, így például Magyarországon is.

Megállapodott az amerikai Westinghouse vállalattal a szlovák villamosművek, hogy a jövőben az orosz helyett amerikai nukleáris üzemanyaggal működnek majd a szovjet VVER típusú szlovák atomerőművek – írja a szlovákiai Napunk.

Az amerikai cég már alkalmassá tette a Mohiban és Jászlóapátszentmihályon (Jaslovské Bohunice) működő két szlovák atomerőművet, hogy az általa szolgáltatott üzemanyag-kazettákkal is működni tudjanak. Az idén és jövőre még nem kell majd új üzemanyagot szállítani, mert még van elég az orosz üzemanyagból, de újabbakat már nem vásárol a Roszatomtól a szlovák villamosművek.

VVER típusú atomerőművek Szlovákián kívül Csehországban, Bulgáriában, Finnországban és Ukrajnában is vannak, és ilyen típusú a Paksi Atomerőmű is. Ukrajna orosz inváziójáig ezek az erőművek mint a Roszatomtól függtek, mostanra azonban Magyarországon kívül már minden ilyen erőművel rendelkező ország leválasztotta magát az orosz beszállítóról, így a nukleáris áramtermelésük nem függ többé Oroszországtól. Szlovákián kívül a jövőben Bulgáriának, Lengyelországnak és Finnországnak is a Westinghouse szállít majd kazettákat, Ukrajnában pedig a megállapodás alapján új erőművet is épít majd az amerikai cég. Csehország a Westinghouse mellett a francia Framatome vállalattal is szerződést kötött, ezzel a céggel a szlovák villamosművek is tárgyalt. Via 444.

Nyitókép: Mohi atomerőmű VVER 440 típusú reaktor Fotó: Szlovák Villamosművek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás