Hirdetés
Reuters/MTI

Pavel Rusko szlovák gazdasági miniszter megerősítette, hogy országa befejezi a mohi atomerőmű építését (az erőmű harmadik és negyedik blokkját), mert az erőművet birtokló és privatizálás előtt álló Slovenske Elektrarne (SE) állami cég lehetséges vevői is így képzelik ezt el.

A SE 66 százalékára a cseh CEZ mellett az olasz Enel, illetve az orosz UES-RosenergoAtom cégegyüttes a pályázó. Rusko miniszter közölte: a SE úgy készül, hogy eladása után a mohi erőmű építése folytatódhasson, s már a vállalat új főrészvényesének közreműködésével. A mohi atomerőmű építésének befejezéséhez még mintegy 1,2 milliárd dollárt kell invesztálni, teljes elkészültéhez négy és fél év kell. Az építés szükségességét erősen vitatja Ausztria, félve egy ottani nukleáris baleset esetleg számára is komoly kihatásaitól.

Rusko már május végén is kijelentette, hogy Szlovákia meg akarja építeni a mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik és negyedik blokkját, mondván: ez “Szlovákia stratégiai érdeke”.

Akkor is utalt arra, hogy az új blokkok megépítését össze akarják kapcsolni a Slovenske Elektrarne állami energiakonszern privatizációjával és azoknak a pályázóknak szeretne elsőbbséget adni az SE magánosításánál, amelyek készek a teljes SE-konszernt a Jaslovske Bohunice-i és a mohi atomerőművekkel együtt átvenni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás