A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A varjak igazi veszélyé váltak és egyre agresszívebbek Ljubljanában és más szlovén városokban. A hivatásos vadászok szerint kiirthatatlanok, nagyon gyorsan szaporodnak, jól alkalmazkodnak és intelligensek.

Mintha Alfred Hitchcock hajdani klasszikusa elevenedne meg: Ljubljanában és más szlovén városokban is egyre nagyobb gondot okoznak a varjak, amelyek a fészekrakás idején akár az emberre is rátámadnak. A szlovének ezért pénzt és időt nem kímélve azon dolgoznak, hogy csökkentsék a varjúpopulációt az országban – írta az Index.hr horvát internetes portál.  A varjak igazi veszélyé váltak és egyre agresszívebbek – számolt be róla Marko Jonozovic, a helyi erdészeti intézet munkatársa a szlovén sajtónak. A problémával már a szlovén kormány is foglalkozott. A mezőgazdasági minisztérium négy évvel ezelőtt akciótervet dolgozott ki a madarak elleni fellépésre, figyelembe véve, hogy más európai országok hogyan kezelték a problémát.

Szlovénia területén több tízezer varjúpár él. A hivatásos vadászok szerint kiirthatatlanok, nagyon gyorsan szaporodnak, jól alkalmazkodnak és intelligensek. Ljubljanában azzal próbálkoztak, hogy elriasztásukra felvételről naponta többször lejátszották a keselyű hangját, de a varjak nagyon gyorsan rájöttek, hogy nincs valós veszély, és már nem vesznek tudomást természetes ellenségük vijjogásáról. Újabban az is felmerült, hogy sólyompárokat költöztetnének a városba, hogy azok védjék a lakókat a nemkívánatos vendégektől.  A zöldek szerint azonban az ellenük való fellépés helyett meg kell tanulni együtt élni a madarakkal.

Kiskunmajsa vetési varjú telep

Hasonló történetről írtunk még tavaly májusban: Különösen nagy bajban vannak a vetési varjak, mióta egy kismama panaszkodott arra, hogy az utcán sétált gyermekével, és a babakocsiba piszkított bele egy varjú. Ez az eset általános varjúellenes hangulatot gerjesztett.
A siófoki esetről itt >>>     Egyébként a koromfekete vetési varjú (Corvus frugilegus) félméteresre is megnő, ha kiterjeszti szárnyait, keresztben egy méter. Súlya 30-35 deka. Intelligens, a papagájhoz hasonlóan képes az emberi hangot utánozni.Magyarországon eszmei értéke 50 000 forint. 

Kapcsolódó anyagok:

Miért bántja az városlakókat a vetési varjú.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás