Hirdetés
greenfo/MTI

A fosszilis tüzelőanyag és a biomassza-égetés okozta légszennyezés gyors növekedése miatt Dél-Ázsia több részén rosszabbodott a téli szmoghelyzet. Bangladesben, Indiában és Nepálban csökkent a hőmérséklet, a napfényt napokig eltakarták a felhők és a köd.

Az alacsony látótávolság a közlekedésben is zavarokat okozott: számos járatot törölni kellett, és a vonatok is késtek. Szakértők a szmog intenzitásának növekedését figyelték meg az Indus-Gangesz-alföldön az elmúlt években, amelynek a hatásai is fokozottabban érvényesülnek. "1990 óta megnőtt a szmogos napok száma Észak-Indiában" – közölte BP Jadav, az indiai meteorológiai szolgálat vezetője, aki szerint a növekedés nem lineáris, évről-évre változást tapasztalnak. Egyre több azonban az olyan év, amikor sűrű szmog van.

A nepáli meteorológiai intézet vezetője szerint a szmog egyre komolyabbá válik az Indiával határos dél-nepáli területeken. Tíz évvel korábban még nem tapasztaltak ilyen sűrű és tartós ködöt, mint mostanában – mondta Kesav Praszad Sarma. A kutatók azt is vizsgálják, befolyásolják-e az emberek egészségét a megváltozott feltételek. A halálesetek és a betegségek – bár többnyire a hideghullámnak tudják be ezeket – az orvosok szerint általában a légzőszervi megbetegedések következményei.
"Egyetlen páciensünk sem kihűlés miatt halt meg" – mondta el egy délkelet-nepáli kórház orvosa, Gaurang Misra, ahol az elmúlt három hét szmogos napjain több tucatnyi halálesetről számoltak be. "Legtöbben krónikus tüdőbetegségben (COPD) szenvednek a tűzifa és a tehénlepény égetése, valamint az ipar és közlekedés okozta légszennyezés miatt, főként a téli évszakban" – mondta.

Bangladesben is nő a hasonló betegségekben szenvedők, főként a gyermekek és idősek száma – mondta el Ikbal Habib, a Bangladesi Környezetvédelmi Mozgalom munkatársa. Időnként nullára csökkent a látótávolság, amely veszélyt jelent a közlekedésre nézve. A helyzetet csak rontja a téglaégetés terjedése: egyes kutatások szerint Dakkában és környékén ez a légszennyezettség negyven százalékáért felel.

A Nemzetközi Energia Ügynökség 2010-es felmérése szerint a globális energiaszükséglet 2035-ig történő növekedésében India játssza majd a második legfontosabb szerepet 18 százalékos részaránnyal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás