A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Szmogtorony kezdte meg működését az indiai fővárosban azzal a céllal, hogy csökkentsék az évente több ezer ember idő előtti elhalálozását okozó légszennyezést. A projekt bírálói szerint az egész pénzkidobás.

A szállópor koncentrációja Újdelhi levegőjében rendszeresen hússzorosan lépi túl az egészséges értéket, különösen télen: akkor mintegy 20 millió lakost sűrű szürke füstköd fed be.

A 25 méter magas torony tetején 40 hatalmas ventillátor másodpercenként ezer köbméter levegőt pumpál filtereken át, amivel felére csökkentik az egészségre káros szállópor mennyiségét egy négyzetkilométernyi körzetben. A szmogtorony „kísérleti jelleggel kezdte meg működését. Elemezzük az adatokat, és ha hatékonynak bizonyul, még több tornyot építünk Delhi-szerte” – mondta Arvind Kezsrival főminiszter.

A projekt bírálói szerint az egész pénzkidobás.

A torony kétmillió dollárba került, és a projekt bírálói úgy vélik, hogy jelentős számú torony építése hatalmas mennyiségű közpénzt emészt fel, amelyet inkább a szmog forrásainak a felszámolására kellene fordítani.

Indiában van a világ 15 legpiszkosabb levegőjű városa közül 14 az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A The Lancet című tudományos folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint 1,67 millió halálozás volt köthető a dél-ázsiai országban a légszennyezéshez 2019-ben, 17 500 Újdelhiben. 2018-ban a kínai Hszianban egy még magasabb, 60 méteres szmogtornyot állítottak működésbe, de az ottani kísérletet eddig nem terjesztették át más városokra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek