A rovat kizárólagos támogatója

Érdekes lépésre készül az ausztrál Perth területén található egyik kisváros: kijárási korlátozást vezetnek be a macskákra. A kontinensen a háztartások negyedében összesen 3,8 millió házimacskát tartanak. Egy macska évente átlag 110 őshonos állattal – 40 hüllővel, 38 madárral és 32 emlőssel – végez.

A fremantle-i városi tanács azt vitatja épp, hogy kültéren csak pórázon lehessen sétáltatni a macskákat, egyébként pedig tilos legyen kiengedni a házikedvenceket – írja a LadBible.  A szabályozás értelmében kitiltanák a macskákat a természetes bokros területekről, a vadon élő állatok menedékhelyének tekinthető kertekből, a középsávokból és az utcai fákról.

Az indítványt Fremantle város tanácsosai támogatták, és hatályos lesz a város 750 regisztrált macskájára. A cél az, hogy a természetvédelmi területek állat- és növényvilágát megóvják a négylábúaktól.  Ausztráliában korábban is volt probléma a házimacskákkal: statisztikák szerint évente 300 millió őshonos állattal végeznek a házimacskák a kontinensen.

A hivatalos becslések szerint mintegy 2,7 millió ausztrál háztartásban – ez több mint 25 százalék – tartanak macskát, az érintett háztartások nagyjából 50 százalékában többet is. Ez összesen 3,8 millió házimacskát jelent.

kivadult házimacska nyulat falatozik. Ausztrália Roger Dauriac/ Biosphoto

A Wildlife Research című folyóiratban publikált tanulmány szerint nagyjából 1,1 millió házimacska biztonságosan el van zárva a nap 24 órájában, vagyis nem jelent fenyegetést a helyi vadvilágra.  A fennmaradó 2,7 millió házikedvenc azonban szabadon mászkálhat és vadászat, ami azt jelenti, hogy fejenként évente átlagosan 110 őshonos állattal – 40 hüllővel, 38 madárral és 32 emlőssel – végeznek. Ez összesen 297 millió őshonos állatot jelent éves szinten – írta a 24.hu.

Kapcsolódó anyagok:

650 millió gyíkot és kígyót ölnek meg évente az ausztrál macskák

Madárgyilok: szélturbina 1 vs. macska 5000

Életveszélyesek az ausztrál macskák

Macskaétvágy: egymilliós napi madárpusztulás

Elkészült a washingtoni macskaleltár

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek