A rovat kizárólagos támogatója

Idén ősszel a szokásostól sok mindenben eltért a daruvonulás menete a Körös-Maros Nemzeti Parkban a kardoskúti Fehér-tó térségében. A madarak nagyobb területen szóródtak szét és tovább is maradtak.

Az átlagos években a Dél-Tiszántúlon a kardoskúti Fehér-tó a darvak fő állomáshelye. A környéken táplálkoznak, éjszakázni pedig a tóra húznak be. Idén azonban nem csak itt, hanem legalább tizenöt más területen is rendszeresen éjszakáztak. Mindez több tényezőnek köszönhető.

Egyrészt a sok csapadék miatt a pusztákon és a környező szántókon számos helyen alakultak ki nagyobb vízállások, ahol a darvak biztonságban tölthetik az éjszakát. Másrészt a sok csapadék miatt a kukorica több helyen lábon, aratatlanul maradt, így a madarak ebben az időszakban is találnak maguknak táplálékot.

A daruvonulás általában november közepén éri el a csúcspontját, ilyenkor több tízezer madár tartózkodik a térségben, de 4-5 nap pihenés után rendszerint továbbrepülnek. Idén azonban a maximum létszám (amely a szokottnál alacsonyabb, mintegy 21 ezer volt) legalább két hétig folyamatosan megmaradt. Sőt egy részük –körülbelül 4-6 ezer példány – még most, december közepén is itt tartózkodik.

A darvak mellett más madárfajok is nagy számban fordultak meg novemberben a kardoskúti pusztában. A belvizes szántókon legalább 30 ezer nagy lilik gyűlt össze. Számuk még most is eléri a 3-5 ezret. Mivel a darvak fő tápláléka a kukorica, ezért Igazgatóságunk e madarak védelme érdekében olyan területeket is kialakít, ahol a kukoricát nem aratjuk le, csak fokozatosan lezúzzuk, illetve egy részét lábon hagyjuk, hogy még a 20-30 centis hóban is találjanak maguknak táplálékot a darvak- írta a park honlapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek