A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ilyenkor megszokott 20-30 féle virág helyett 368 virágfaj nyílt a Brit-szigeteken a napokban, ahol 2014 a valaha feljegyzett legmelegebb év volt. Tim Rich, a brit botanikai társaság tagja, és az újévi virágvadászat elindítója rendkívülinek nevezte a jelenséget.

"Ötven évvel ezelőtt az év elején 20 nyíló virágfajt találtak. Az idei szám meghökkentő, elképesztett minket" – idézte a BBC News a tudóst, aki hozzátette, hogy az idei sorban a negyedik rendkívül enyhe tél a szigetországban.

"A karácsonyi szünet alatt Newbury-től délre autóztam, és fél mérföld hosszan virágzó rekettyebokrokat láttam, a növénynek április-májusban kellene nyílnia. Bizarr látvány" – mesélte, hozzátéve, hogy normális esetben a legtöbb virágnak karácsonyig el kellett volna fagynia. A botanikus szerint az újévkor virágzó 386 növényfaj a teljes brit és ír virágállomány 15 százalékát teszi ki.

A növekedés kisebb részben annak is tulajdonítható ugyan, hogy idén több önkéntes vett részt a virágvadászatban, de inkább a globális klímaváltozás állhat a jelenség hátterében.  Az önkéntesek által rögzített listákon leggyakrabban felbukkanó virágfajok a százszorszép és a gyermekláncfű voltak. Nagy-Britannia enyhe nyugati és déli része bizonyult a virágokban leggazdagabb területnek, azonban Anglia keleti és északi részén is 50 nyíló virágfajt találtak, a skót Edinburghban is 39 különböző virágzó növényfajt jegyeztek fel. A két legtöbb nyíló virágfajt felvonultató régió Cardiff és Cornwall volt, 71 és 70 virágzó növényfajjal. Idén újévkor Írországban a legtöbb virágba borult növényfajt, összesen negyvenet a Dublini-öbölben fekvő Bika-szigeten számolták össze.

A brit meteorológiai szolgálat nemrég erősítette meg, hogy 2014 az eddig feljegyzett legmelegebb év volt a szigetország történetében, az intézet állásfoglalása szerint egyre valószínűbb, hogy emberi tevékenység áll a klímaváltozás mögött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek