A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Uniós támogatásból újult meg 2013. júniusára az Ökológiai Intézet Alapítvány miskolci és egyik gömörszőlősi irodája, melyek az alapítvány közcélú feladatainak ellátását szolgáló tevékenységeknek adnak hátteret. Az infrastrukturális beruházások megvalósítása mellett a szakmai programok megújításához is hozzájárult az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatási összeg: 44 467 861 Ft.

Az Ökológiai Intézet Alapítvány 1992-ben alakult és a fenntartható fejlődés ismereteinek terjesztésével és gyakorlati megvalósításával foglalkozik. Civil munkatársaik az elmúlt két évtizedben programjaikat folyamatosan bővítették a fenntarthatósági terezéstől, a környezeti szemléletformáláson át az érdekérvényesítésig. Számos szolgáltatást is beindítottak (tanácsadás, nyilvánossággal a környezetért, komposztálás, nonprofit segítségnyújtás, stb.), évente közel 7 ezer érdeklődő számára nyújtanak tájékoztatást, szerveznek szakmai programokat.

Az elmúlt húsz évben azonban méltatlanul leromlott a több civil szerezetnek is otthont biztosító épület állapota. Most uniós támogatással lehetőségük nyílt az Ökológiai Intézet által hasznosított ingatlanrész felújítására, illetve egy akadálymentes bemutató-tanácsadó termet is kialakítottak az udvarban. Ez utóbbiban sok mindent megtalálható, amit egy öko-tudatos háztartás működtetéséhez ajánlani lehet, illetve kiváló helyszín a tematikus tanácsadó napok szervezésére is, pl. fenntarthatósági tanácsadás, ökológiai fogyasztóvédelem, öko-építészet, környezetvédelmi jogsegélyszolgálat, stb.

A projekt két éves időszaka alatt a Nyilvánossággal a környezetért c. programjuk keretében, nyitott irodai szolgáltatásokkal számos kommunikációs csatornán keresztül segítették Észak-Magyarország szervezeteit is: pl. hetenkénti Zöld Hírháló küldtek ki, friss híreket juttattak el a norda@zoldinfolanc.hu levelező listára. Időszakosan megjelentették a Zöld Szemmel című regionális periodikát, átlagosan kéthavonta pedig a „Zöld Sajtóreggeliken” kínálták bio-ételekkel és öko-hírekkel az újságírókat. Az elmúlt 20 év eredményeiről, a projekt céljairól részletesen beszámoltak a 2012. decemberi konferenciájukon, illetve kiadványaikban. Továbbra is a szektorok közötti műhelymunkák, szakmai fórumok szervezésével a fenntarthatósági ismeretek terjesztését, az ezt szolgáló nonprofit hálózat erősítését, a fenntarthatóság mentén szektorok közötti együttműködéseket szolgálták. A fenti feladatokban 6 civil munkatárs működött közre, munkájuk 2-6 órás részbérét finanszírozta a projekt.

A miskolci és gömörszőlősi tevékenységekről, a megvalósult fejlesztésekről bővebb információt a www.ecolinst.hu oldalon olvashatnak.
Projektzáró sajtóanyag fotókkal (282 KB pdf.)

Környezeti Tanácsadó iroda – bemutató terem
Miskolc, Kossuth u. 13.
Bejelentkezés: 46/403-208, 382-095, ecolinst@kothalo.hu

Gömörszőlősi oktatóközpont:
Gömörszőlős, Kassai u. 37-39.
Bejelentkezés: 30 321-4346, gomorszolos@gmail.com

Kapcsolódó anyagok:

Régi-új ötletek a jövőért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás