A rovat kizárólagos támogatója

Chile a napokban nem mindennapi küzdelmet volt kénytelen vívni a természettel – és az emberi felelőtlenséggel. Miközben egy gyújtogatás miatt az ország déli része lángokba borult, addig északon vulkánkitörés várható. Sikerül-e úrrá lenni a helyzeten, és megmenteni a természeti értékeket?

A szokottnál is hevesebben kezdődött az újév Chile számára. Csak, hogy jól induljon a 2012-es esztendő, bejelentették, hogy válság ide vagy oda, a chilei gazdasági növekedés négy százalékkal bővült a tavalyi évben 2010-hez képest. Időközben azonban a dél-amerikai ország már a második frontot nyitotta meg a természet elleni küzdelemben. Az események láncolata december 27-ig vezet vissza minket, amikor súlyos erdőtűz kezdett pusztítani Chile déli, patagóniai részén. A lángok összesen 5700 hektár területen pusztítottak, sőt, elértek két nemzeti parkot is (egyikük a Torres del Paine Nemzeti Park). Az érintett területről a hatóságok 700 turistát evakuáltak, és a tűzoltóság fokozott erőbedobással igyekezett megfékezni a tűz továbbterjedését, munkájukat azonban nagyban nehezítette az országrészben egyébként normális erős szél is. A kialakult helyzetre azonban igen hamar már országos szinten is lépni kellett, mivel a szél következtében majdnem 3000 hektárral nagyobb területre terjedtek át a lángok. Ekkora terület veszélyeztetettsége már a fővárosban, Santiago de Chilében is cselekvésre késztette a politikusokat.

Az erdőtüzek maguk súlyosbították a körülményeket olyannyira, hogy a szomszédos Argentínán kívül segítséget küldött az Egyesült Államok, de a Csendes-óceán túlpartjáról az ausztrálok is. Sebastián Pińera elnök rögtön két dolgot is meglépett: első körben katasztrófa- sújtotta övezetté nyilvánította Patagóniát, és azonnal hatállyal menesztette a szabadságáról éppen csak visszatért környezetvédelmi miniszterét. Szükség is volt a kényszerintézkedésekre, mivel szilveszter napján már arról szóltak a hírek, hogy a december 27-én kezdődött katasztrófa kezdete óta 11 ezer hektárra nőtt a leégett erdők területe.

A lángok nem maguktól lobbantak fel

Az események rendkívül fontos pontja volt az a bejelentés, amely szerint a Magallanes régió rendőrségének és egyéb nyomozati hatóságainak munkája eredményeként Juan Meléndez azt állította, hogy elfogtak egy 23 éves, izraeli állampolgárságú személyt. Roter Singert azzal gyanúsítják, hogy gyújtogatásai miatt harapóztak el a lángok Chile déli részén, így ő a felelős a katasztrófáért. Az izraeli már mindezek miatt sem számíthat túl sok jóra, sorsa azonban tovább nehezült, mivel a Nemzeti Katasztrófavédelmi Hivatal (Oficina Nacional de Emergencia, ONEMI) előrejelzése szerint a rossz időjárási körülmények továbbra is akadályát képezték a levegőből történő tűzoltásnak – azaz a lángokat csak nehezebben, és több idő alatt tudták visszaszorítani a zömmel hazai és argentin egységekből álló tűzoltók. Ez azzal járt, hogy a lángoknak már hat halálos áldozata lett, és a két nemzeti parkon túl egy város, a Santiagótól 700 kilométerre délre fekvő Carahue is veszélybe került.

Singer elfogása kiverte a biztosítékot a közvéleménynél, és ez újabb erélyes fellépésre sarkallta Pińera elnököt. E hét csütörtökön a több mint 60 helyről jelentett tűzesetek miatt a kormányzat felhatalmazást adott az antiterrorista törvény megalkotására. A komolyan hangzó jogszabály mindazok ellen szól, akik „megbízható információk alapján” gyanúsnak minősülnek vagy nemzetközi léptékű bűncselekmény vagy a jelenlegihez hasonló egyéb, az ország életét felborító vészhelyzet okozásában.

Ha az erdőtűz még nem lenne elég…

A természet sajnos továbbra sem nyugszik, a már említett ONEMI az ország északi részére adott ki sárga riasztást. Az ok most talán még súlyosabb: a San Pedro de Atacama környékén elterülő Láscar vulkán működése az utóbbi pár napban látványosan megélénkült és fennáll a veszélye egy esetleges vulkánkitörésnek. Az északi, sivatagi régió legnagyobb városának, Antofagastának az illetékes hatóságai folyamatosan figyelemmel követik a vulkáni aktivitást, hogy szükség esetén minél rövidebb időn belül evakuálni tudják a helyi lakosságot.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek