Hirdetés

A jövő nemzedékek szószólója június 1-én elvi állásfoglalást adott ki a helyi védett természeti területekkel kapcsolatosan, amelyben áttekintette és összegezte a helyi védelem alatt álló területekkel, értékekkel kapcsolatos előírásokat és Magyarország Alaptörvényéből eredő alapjogi kereteket.

Ennek során érintette az önkormányzati döntésekben – mint a védetté nyilvánítási eljárások és az oltalom esetleges feloldása – kötelezően figyelembeveendő és mérlegelendő szempontokat, a nemzet közös örökségének védelmére, fenntartására és a jövő nemzedékek számára történő megőrzésére irányuló egyetemes kötelezettségeket és az általános követelményeket.

A települési önkormányzatoknak kiemelkedő szerepük van a helyi természeti értékek védelmében, az országos jelentőségű védett területekkel együtt – hálózatként – óvják a kiemelt oltalmat igénylő természeti területeket, melyek együttesen járulnak hozzá ezen értékek és így az élhető környezet jövő nemzedékek számára való megőrzéséhez. A szószóló állásfoglalásában részletezte az önkormányzati környezet- és természetvédelmi tervezés jelentőségét, a helyi természetvédelmi oltalom alá helyezés szempontjait, az önkormányzati védetté nyilvánítás folyamatát, a helyi védett természeti területek fenntartásával kapcsolatos feladatokat, illetve a védettség megszüntetésére irányuló eljárást.

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója kiemelte, hogy sem a helyi természetvédelmi oltalom alá helyezés, sem annak esetleges „visszavonása” nem lehet ad-hoc jellegű, főképp pedig gazdasági, politikai döntés, mivel ezeket hosszú távú és körültekintő tervezésnek kell megelőznie, szigorú szakmai alapokon, indokokon kell nyugodniuk és a döntés meghozatala során törvényben rögzített eljárásrendet kell betartani.

A vonatkozó jogszabályi háttér megfelelő alkalmazásával a helyi védelem intézménye az önkormányzatok kiemelten fontos természetvédelmi eszköze lehet, melynek révén jelentősen elősegíthetik utódaink számára a helyi (és tágabb) közösségek természetvédelmi értékeinek megőrzését.
A helyi védett természeti területekkel kapcsolatban kiadott elvi állásfoglalás itt elérhető >>> 

Nyitókép: védett terület Fót Mogyoró utca a Fóti-Somlyó természetvédelmi terület széle forrás: Átlátszó/ Bodnár Zsuzsa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás