A rovat kizárólagos támogatója

A jövő nemzedékek szószólója a szélesebb körű szakmai nyilvánosság elé kívánja tárni a környezetvédelmi hatósági szervezetrendszer átalakítása kapcsán megfogalmazható azon aggályokat, amelyek a környezetvédelmi szempontok hatékony érvényesítésének lehetőségei kapcsán fogalmazhatók meg.

A Jövő Nemzedékek Szószólója elvi állásfoglalása a környezetvédelem szervezeti rendszerével kapcsolatos elvárások, különös tekintettel a hatósági szervezetrendszer kérdéseiről.

Figyelemmel arra, hogy a környezetvédelmi hatóságok feladatellátásának hatékonysága közvetlen kihatással van hazánk környezeti és természeti erőforrásainak állapotára, így nem kétséges, hogy e hatóságok működése a jövő nemzedékekre hagyományozandó természeti, környezeti állapotot nagymértékben befolyásolja, ennek folytán a felügyelőségek integrációja a jövő nemzedékek érdekei szempontjából közvetlenül releváns kérdés.

Az elvi állásfoglalás összefoglalását adják azoknak az elvi jellegű szempontoknak, amelyek megfontolását – a szószóló elődeinek álláspontját is figyelembe véve – megfontolásra ajánl a szervezetrendszerben bekövetkezett átalakítások értékelésére, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét szolgáló garanciák megőrzése, megteremtése érdekében, hogy segítse e kérdésekről a szélesebb körű szakmai diskurzust, a szervezetrendszer hatékony működésének elősegítése érdekében.

A szervezetrendszer hatékonyabb működését elősegítendő Bándi Gyula javaslatai közé tartozik, hogy a szakmai irányító miniszter az irányítási jogait újfent közvetlenül gyakorolhassa, az ügydöntő határozatokban minden esetben kötelező legyen feltüntetni a környezetvédelmi szakkérdésre kapott választ, és a szakkérdésre adott választól való eltérés indokait.

Fontosnak tartja továbbá, hogy a környezeti információkhoz, a hatósági tájékoztatásokhoz, határozatokhoz és az adatokhoz való hozzáférhetőség az ország minden pontján átlátható és egységes módon biztosított legyen.

Az állásfoglalás teljes szövege elérhető itt >>>

Vagy: Felügyelőségek integrációja elvi állásfoglalás (360 KB pdf.)


Az Orbán kormány száz környezeti bűne, vagy több

Az Orbán kormány száz környezeti bűne, vagy több

Még az első Orbán kormány idején, valamikor 1998 és 2002 között, évekkel az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt, egy, a Fideszhez és a miniszterelnökhöz is közelálló szakértő azt mondta nekem, hogy Orbán Viktort egyáltalán nem érdekli a környezetvédelem, és csak az uniós pénzekre hajt. Akkor nem hittem neki, mára bebizonyosodott, hogy igaza volt.

A Fidesz korai éveiben még fontosnak tartották az egészséges környezet és a természetvédelem ügyét, vagy legalábbis ezt mutatták. A 80-as és 90-es évek nagy környezetvédelmi tüntetésein ott voltak a Fideszesek, a pártnak volt zöld tagozata és környezetvédelmi programja és az 1998-as választási győzelemben nagy szerepe volt a Nemcsók-féle tervek elleni Duna tüntetéseknek. Selejtezésre váró papírjaim között találtam egy 1996-ban keltezett levelet a Fidesz akkori sajtófőnökétől, azt írta, hogy gratulál a Kossuth adó Oxigén című rádióműsorához, amelyben a környezetvédelem súlyos gondjaira hívtuk fel a hallgatók figyelmét, és kéri a hanganyagot, hogy továbbíthassa a parlamenti képviselőiknek. A teljes írás >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás