A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

Egy héttel azután, hogy egy teherhajó zátonyra futott a Galapagos-szigeteknél, Ecuador rendkívüli állapotot hirdetett ki a térségben.

A Floreana nevű hajóból – amely élelmiszert és egyéb felszereléseket vitt az UNESCO Világörökség listáján szereplő természetvédelmi területre – 45 köbméternyi üzemanyag ömlött a Csendes-óceánba. A hajó helyrehozhatatlanul megsérült a január 28-i balesetben, a roncsokat mielőbb kiemelik. Az egyedülálló növény- és állatvilágáról ismert szigetcsoport Ecuador partjaitól ezer kilométerre fekszik.

A Galapagos Nemzeti Park szóvivője az AFP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a szükségállapot lehetővé teszi az azonnali beavatkozást, ami anyagi támogatást is jelent. Tavaly egy másik teherhajó futott errefelé zátonyra, míg egy 2001-es itteni baleset hatalmas környezeti kárral járt. Akkor egy ecuadori olajszállító hajó zátonyra futott, hárommillió liter nyersolaj folyt a tengerbe, aminek következtében a tengeri iguánák 60 százaléka elpusztult, a fajból megközelítőleg 15 ezer példány múlt ki a balesetet követő tizenegy hónapban. A mérgezés közvetlenül érintette a hüllőket, illetve az állatok táplálékául szolgáló tengeri algát.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek