Hirdetés

Szúnyoggyérítésről szóló online konferenciát szerveztek civilek Pest megyei döntéshozóknak, amelyen sokak mellett a Főpolgármesteri Hivatal illetékes szakterületi vezetői és 17 kerületi önkormányzat, valamint több környékbeli település polgármestere, képviselője és szakértője vett részt.

A szervezők célja az volt, hogy tudományos alapokra helyezve a módszereket fokozatosan csökkentsék a vegyszeres (deltamethrines) gyérítést, és jövőre összehangoltan, átlátható módon, környezetvédelmi és egészségügyi szempontok figyelembevételével történjen a szúnyogirtás minél több helyen. Jelenleg Magyarországon a kémiai szúnyogirtás miatt közel egymillió hektáron folyik a környezetkárosító beavatkozás.

A kémiai irtás veszélyezteti sok hasznos beporzó létét

Az eseményen a téma egyik szakértő ökológusa, Dr. Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója tartott előadást, amelyben kiemelte, hogy bárminemű szúnyoggyérítés inherensen ökológiai beavatkozást jelent, így az alkalmazott gyakorlat során a hatékonyság mellett az alkalmazott szerek és módszerek környezetkárosító hatását is figyelembe kell venni. A leggyakrabban használt kémiai irtószer, a deltamethrin problémája, hogy nem szelektíven hat a célszervezetekre  továbbá rövidtávú védettséget biztosít. „A szer ökotoxikológiai hatása jól ismert az irodalomból: sok más repülő rovart, köztük hasznos beporzókat is kiírt, de veszélyezteti a vízi gerinctelen és gerinces faunát is. A szer használata esetén ugyanakkor számolni kell a permetezéshez használt vivőanyag káros következményivel is.”-hangsúlyozta a kutató.

A biológiai módszerek szakszerű használata hatékonyabb miközben kisebb környezeti terhelést jelent

Dr. Garamszegi László elmondta, hogy a  kémiai módszer alternatívájaként létezik egy környezetkímélőbb megközelítés is, mely biológiai hatóanyagot használ (bakteriális toxin), és szelektíven hat lárvastádiumban, így nagyobb hatékonyságot eredményezhet szakszerű alkalmazás mellett. A biológiai módszernek is ismertek mellékhatásai, de összességében kisebb környezeti terhelést jelent, mint a kémiai megoldások. Egy több szempontból ideális szúnyoggyérítési gyakorlathoz az intézetigazgató egy több módszerre épülő integrált programot javasol, melyben nagy szerepet kap a lakossági közreműködés és az ökológiai koncepció.

Jelentősen csökkenthető az idegméreg ugyanakkor a gyérítés költsége is

Közel egy évtizedes tapasztalattal, statisztikákkal rendelkezik Szeged városa, ahol a biológus szakértők által kidolgozott és kontrollált környezettudatos szúnyogmenetesítést sikeresen alkalmazzák.  Eredményeikről tartott előadást Makrai László biológus, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. igazgatója, valamint Dr. Gajda Zita és Dr. Szepesszentgyörgyi Ádám, szegedi kutatók, a No Mosquito Kft munkatársai. Komplex módszerükkel a kijuttatott idegmérgek mennyiségét több, mint 70 %-kal csökkenteni tudták, és kimutatták, hogy még az idei esős nyáron is a biológiai gyérítéssel ingerküszöb alá vihető a nem árvízi fajok csípésszáma. A Tiszán levonuló nyári árhullám miatt tömegesen megjelenő árvízi fajok ártalmának biológiai megszüntetését akadályozza a hullámtér megközelíthetetlensége és az eredményes kivitelezési technológia hiánya hazánkban. Előadásuk legmegdöbbentőbb pontja a költségelemzés volt, amely során kiderült, hogy Szegeden a szúnyogirtásra fordított költség töredékére esett vissza, mióta áttértek a biológiai gyérítésre.

Kémia vagy biológiai szúnyoggyérítés? A választás minden esetben a város kezében van!

Hogy egy-egy város kémiai vagy biológiai módszert választ, a városvezetés döntésén múlik. A tudományos és gyakorlati szakértők szerint fontos, hogy a települések saját forrásaikat egyértelműen alternatív megoldásra költsék választóik környezetének és egészségének megőrzése érdekében. A résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben a városvezetés szakmai szempontok alapján hajtja végre és felügyeli a gyérítés kivitelezését, megfelelő tájékoztatást nyújt, és folyamatos lakossági szemléletformálást végez a témában, jelentősen csökkenthető a környezetre gyakorolt mérgező hatás. Egyetértés volt abban is, hogy további egyeztetésekkel, összehangolt cselekvési terv kidolgozásával folytatni kell a közös gondolkodást!

Nyitókép: szúnyogirtás a római-parti Királyok útján Szigetváry Zsolt MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás