A rovat kizárólagos támogatója

Közel 20 éve viszi a budapesti természetvédelmi ügyeket Takács Noémi, aki 2022 november 17-én a FŐVÁROS SZOLGÁLATÁÉRT DÍJAT kapta. A zöld területek „védangyalaként” dolgozik a Tájépítészeti Osztály Természetvédelmi csoportvezetőjeként. Podcastunkban többek között mesél az elmúlt 2 évtized sikereiről és kudarcairól, a napi munkájáról, de az is kiderül, hogy hogyan vált a hazai harkályfajok vedlésének biológus kutatójából a zöldfelületek La Mancha lovagja.

2022 november 17-én a főváros szülinapján hagyományosan átadták a díszpolgári kitüntetéseket, a Budapestért kitüntetéseket és egyéb díjakat. Az egyik díjazott a Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Várostervezési Főosztály Tájépítészeti Osztály Természetvédelmi csoportját vezető Takács Noémi, aki közel húsz éve viszi a Fővárosnál a természetvédelmi ügyeket.

Karácsony Gergely főpolgármester őt két évtizedes magas színvonalú szakmai munkájáért, a fővárosi természeti értékek megőrzése érdekében végzett rendíthetetlen erőfeszítéseiért a FŐVÁROS SZOLGÁLATÁÉRT DÍJBAN részesítette.

2022.11.17. Díszpolgári címek átadása Budapest 149. születésnapja alkalmából az újvárosházán. Takács Noémi a Főváros szolgálatáért Díj tulajdonosa

Nem mindig volt az úgy, hogy a természetvédelmi ügyek a Fővároson belül kiemelt ügyeknek számítottak volna, Noémi mégis immár két évtizede elkötelezett őre, jobbítója, előremozdítója a helyileg védett és védhető természetvédelmi értékek megőrzésének, az élőhelyek javítását célzó beavatkozásoknak, a természetvédelmi kezelési tervek kidolgozásának és végrehajtásának. A városon belül megőrzött ökoszisztéma, a védett fajok, az emberi beavatkozásnak leginkább kitett teremtményei az élővilágnak, s kevés “védangyalt” tudhatnak maguk mellett ezek a szószóló nélküli lények, amikor a kemény infrastruktúrák fejlesztése, a profit, az emberi kapzsiság és a természet kizsákmányolása verseng a társadalmi figyelemért.

Noémi azon kevesek egyike, aki néha La Mancha lovagjának mezébe bújva követi azt az elérhetetlen csillagot, s ebben nem számít mennyire reménytelen küzdelem ez vagy mennyire messze van a cél. Ügyszeretete ragadós, helyismeretére pedig minden nap biztosan számíthatunk. Nélküle nem lehetne azt mondani, hogy a főváros területén immár 1000 hektár felett jár a helyileg védett területek nagysága, vagy hogy a főváros az egyetlen olyan önkormányzat, amelynek saját Természetőr Szolgálata van, ami most praktikusan nagyobb, mint a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetőri állománya – írta gratulációjában Bardóczi Sándor főtájépítész.

Takács Noémi munkaköri leírása:
Budapest helyi jelentőségű védett területeivel és emlékeivel kapcsolatos hatósági, fenntartási, bemutatási feladatok ellátása, természetvédelmi vonatkozású anyagok véleményezése, természetvédelmi témájú ügyiratok intézése, előterjesztések előkészítésében, megbeszéléseken való részvétel, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő erdőterületekkel kapcsolatos feladatok ellátása, az Európai Mobilitási Hét megszervezésével kapcsolatos feladatok és koordináció ellátása, Fővárosi Parlagfű Programmal kapcsolatos feladatok ellátása, Ügyosztályi EU-koordinátori feladatok ellátása, természetvédelmi és környezetvédelmi vonatkozású nemzetközi kapcsolatok ápolása, ügyintézése, angol és francia nyelvű anyagok fordítása.

Noémi csoportja ezekben a hónapokban további 4 természetvédelmi terület várományos terület védetté nyilvánításán dolgozik, miközben felügyeli egy fontos élőhelyünk, a XI. kerületi Kőérberki szikes rét élőhelyrehabilitációs munkáit (itt apró beavatkozásokkal a túl jól sikerült csatornázás vízrendszerét alakítják át úgy, hogy több vizet kapjon az élőhely), ezek mellett pedig szakmai inputokat adtak a több természetvédelmi területünk élőhelyrekonstrukcióját reményeink szerint finanszírozó LIFE pályázat előkészítéséhez.

Takács Noémi egy fűvészkerti konferencián 2014. Kép: Sarkadi Péter greenfo

És amiről még mesél Sarkadi Péternek:

— 2002 ELTE jeles biológus diploma, a hazai harkályfajok vedlése, a francia és angol szakfordító  közigazgatási szakvizsga előnye, 10 ill. 12 gyerekek, és „Zsoldos Árpi bácsi fiókái”.

Mit csinál a 7 fős természetvédelmi őrszolgálat, és a 4 fős természetvédelmi csoport.

— a főváros területén immár 1000 hektár felett jár a helyileg védett területek nagysága (32 természetvédelmi terület), így Budapest 7%-a védett (nagy része az országosan védett Budai TK, ) + Natura 2000 terület. A legkisebb a Denevér úti gyepfolt (1 ha.-nál kisebb, a legnagyobbak: Tétényi-fennsík, Róka-hegy Naplás-tó, Felsőrákosi rétek)

— Vadvirágos rétek, méhlegelők (a Főkert által gondozott gyepterületek 4 – 5 %-a) a biodiverzitás szolgálatában. Vadvirágos gyepek és kooperáció a zöld szervezetekkel.

— Kinek a feladata a zöld szemléletformálás?

— Dunavirágzás – kérészvédelmi fénykapu projekt valamelyik Duna hídon

— Sziget fesztivál – 2022 jan 1-től védett lett a Óbudai sziget ártéri galériaerdeje.

— Bárki tehet javaslatot védelemre, amit szakmai szempontok alapján bírálnak el, persze kérdéses, hogy ha besorolást kell módosítani, akkor a kompenzációt ki fizetné meg?

— Kerületi szinten nincsenek védett területek, ezeket csak a fővárosi közgyűlés szavazhatja meg.

— Mocsáros-dűlőn sikerült megakadályozni a beépítést, így 3 szorosára nőhet a helyi védett terület nagysága.

— Miért nem lesz védett a ferencvárosi Kiserdő?

— A szalamandra élőhely Jegenye-völgy védetté nyilvánítási sikersztorija.

— Kőérberki megakórház tervek kontra Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület.

— Miért esélytelen a Mátyásföldi reptér védetté nyilvánítása?

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás