A rovat kizárólagos támogatója
Talán örülhetnénk, hogy a magyar miniszterelnök legalább kimondta, hogy Magyarország is szeretné, ha 2050-re Európa és hazánk is karbonsemlegessé válna. A probléma, hogy a miniszterelnök szavai valójában csúsztatások és valótlan állítások elegye volt.

Egyrészt Magyarország nem klímabajnok. Nem klímabajnok az az ország, amelyik megvétózta néhány hónappal ezelőtt az uniós klímatervet. Nem klímabajnok az, ahol nő az üvegházhatású gázok kibocsájtása. Nem klímabajnok az, ahol megadóztatják a szél és a naperőműveket. Nem klímabajnok az az ország, amelynek a külügyminisztere kijelenti, hogy a német ipar érdeke fontosabb, mint a fenntarthatóság.

Magyarország tehát nem klímabajnok. Magyarország valójában az Unión belül kerékkötője a klímaváltozás elleni harcnak. A magyar miniszterelnök nem a jövő generációjának, hanem a külföldi nagyvállalatok és a német ipar lobbistája Brüsszelben.
Senki nem akarja a felzárkózó államokkal megfizettetni az átállás költségeit. Az állítás pont fordítva igaz: ha nem teszünk semmit, akkor a klímaváltozás hatásai a kevésbé tehetős államokat fogja sokkal érzékenyebben érinteni, mind globálisan, mind az Európai Unió szintjén. A magyar embereknek kell majd szembenézniük az elszabaduló élelmiszerárakkal, a dráguló energiával, vagy akár az egymást követő természeti katasztrófákkal.

A klímaváltozás elleni harcba fektetni ma a legjobb befektetés Európában és Magyarországon is:
– Nem stadionokat kellene építeni, hanem le kellene szigetelni az országot,
– Nem űrprogramot kéne indítani, hanem elektromos buszokat vásárolni,
– Nem a Várba költözés a jó befektetés, hanem a közösségi közlekedés fejlesztése,
– Nem autógyárakat kellene kitömni adókedvezménnyel, hanem a zöldiparba kellene fektetni, mert a következő tíz évet ez fogja meghatározni.

Nem igaz az sem, hogy a karbonsemlegesség csak atomenergiával érhető el: a kormány azért ragaszkodik a bukott paksi projekthez, mert az orosz fél egyben utalja a pénzt, így könnyebb ellopni. Míg a megújulókra való átállás csak decentralizált rendszer esetén lehetséges.

A magyar kormánynak sajnos nem energiastratégiája van, hanem korrupciós stratégiája, és ehhez igazítja az energiarendszert.

A magyar miniszterelnök nyíltan nem mer szembe menni a klímaváltozás elleni harccal, de ha nem azt nézzük, amit mond, hanem amit tesz, akkor teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor továbbra is az Unió egyik legkevésbé zöld miniszterelnöke.

Az LMP szerint nincs időnk megvárni, amíg a Fidesz is felismeri, hogy nincs más út, mint a klímaváltozás elleni harc. Miközben a jövő felé törekszünk, nincs időnk megvárni, míg Orbán Viktor is megérkezik a kilencvenes évekből a jelenbe. Saját kezünkbe kell venni a sorsunkat, mert a mi jövőnkről van szó. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezért kezdeményezett zöld népszavazást, hogy közvetlenül, kormányokon átívelően ki tudjuk mondani, hogy nincs fontosabb feladatunk, mint a saját, gyerekeink és unokáink jövőjének megvédése.

Ha változást akarunk a világban, a változást magunkon kell elkezdenünk. (Mahatma Gandhi)

Kendernay János,  az LMP társelnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás