Hirdetés

A környezetvédelmi termékminősítő rendszerek dinamikusabb terjedéséhez az érintett termékek és szolgáltatások pozitív diszkriminációjára lenne szükség a különböző jogszabályokban.

A gyártók ugyan egyre inkább felismerik a Magyarországon igényelhető ökocímke és a hasonló európai uniós környezetbarát védjegy gazdaság előnyeit, ám jelentős előrelépés csak a különböző közgazdasági rendszereknél, például a közbeszerzéseknél biztosított kedvezmények bevezetése esetén várható – mondta Frigyer Attila, Környezetbarát Termék Kht. vezetője egy szakmai konferencia sajtótájékoztatóján.
A kht. 1994 óta eddig mintegy 300 termék és szolgáltatás esetében adott ki engedélyt környezetbarát védjegy használatára. Tavaly óta 50-nel nőtt a magyar ökovédjegyes termékek és szolgáltatások köre. Már most léteznek kisebb kedvezmények a környezetbarát védjegyekre vonatkozóan a termékdíj-törvényben, ám érdemben az nem befolyásolta a cégeket a rendszerhez való csatlakozási szándékukban. A magyar védjegyek igényléséért jelenleg 150 ezer forint eljárási díjat kell fizetniük a vállalatoknak, továbbá a termékből, szolgáltatásból származó nettó árbevételük 0,002 százalékát kell átutalni a kht. részére. Az igazgató szerint az EU-ban is hasonló költséget jelent az ökocímke, aminek alkalmazása a tapasztalatok szerint átlagosan 10 százalékos forgalomgyarapodást eredményez.

Az ökocímkék egyrészt a termékek és szolgáltatások kiváló minőségét tanúsítják, másrészt azt, hogy azok az átlagos termékekhez, szolgáltatásokhoz viszonyítva kevesebb káros környezeti hatással járnak a gyártás, a használat során, illetve a hulladékká válva. A környezetbarát védjegyet elsősorban építőanyagokra, autóalkatrészekre, kozmetikumokra, ruhákra, háztartási gépekre, illetve takarítási szolgáltatásra adtak ki eddig. A védjegy fejében a cégeknek azt kell bizonyítaniuk, hogy termékük jó minőségű, újrahasznosítható, továbbá energia- és hulladékszegény technológiával készült, és környezetbarát csomagolásban kínálják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás