A rovat kizárólagos támogatója

Az egykoron a Déli-Pilis hegyeinek lábáig sok ágra bomló és szétterülő Duna hatalmas mocsarainak és lápjainak egyik utolsó maradványa a Mocsáros. Immár tanösvény mutatja be az értékes, védett élővilágot.

Az Óbuda Napja rendezvénysorozat keretében május 5-én az Aquincum-Mocsáros Egyesület és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester felavatta a Mocsáros Tanösvényt.

Az egykoron a Déli-Pilis hegyeinek lábáig sok ágra bomló és szétterülő Duna hatalmas mocsarainak és lápjainak egyik utolsó maradványa a Mocsáros. A Duna szabályozása után ármentesített területeket többé már nem önthette el a Duna, az Északi Összekötő Vasúti-híd és az esztergomi vasútvonal, valamint a HÉV pályájának kiépítése miatt patakjait mesterséges medrekbe kényszerítették, a mocsarak egy részét feltöltötték, majd megépült a Római lakótelep és a kertvárosok is terjeszkedtek. A Mocsáros mezőgazdasági hasznosítása (szántók, legelők, kaszálók, kertészetek stb.) miatt mindenütt vízelvezető csatornákat ástak, de még így sem lehetett tökéletesen lecsapolni, mert a hegyek felől leszivárgó talajvíz a síkság legmélyebb pontján, vízzáró (kiscelli agyag) aljú „teknőben” gyűlik össze.

A Mocsáros védelméről sok szó esett száz éven keresztül, míg a helyi önkormányzat 1994-ben valóban védetté is nyilvánította, ez a védettség azonban megszűnt, amikor ezeknek a területeknek a kezelése a fővárosi önkormányzat hatáskörébe került. 2008-ban széleskörű, több szakterületet is összefogó ökológiai felmérés készült, amikor felmerült a tansövény létesítésének igénye, ugyanez a csapat vállalta a feladatot.

Tanösvény avatása a Mocsárosban Tanösvény avatása a Mocsárosban

A Mocsáros tájképi és természetvédelmi értékeiről hű képet kaphat az, aki szakvezetés mellett járja végig, de családi kirándulások célpontja is lehet. A szikes és kaszálórétek, a lápcserjések, a fehérnyár ligetek, mocsárrétek, kékperjés rétek, nádasok és zsombékosok mozaikjai értékes, védett élővilágnak adnak otthont. A csatorna és két kisebb mesterséges tó vizében békák, gőték, teknősök élnek, a bokrok mélyén barátka énekel, a kaszálóréten tömegesen virít a réti boglárka, a fejünk felett susognak a fehérnyár ezüstös levelei, mintha nem is egy nagyvárosban járnánk.

Érdemes felkeresni az Aquincum-Mocsáros Egyesület honlapját és érdeklődni a szakvezetéssél kapcsolatos részletekről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás