A rovat kizárólagos támogatója

A Fővárosi Környezetvédelmi Alap pályázatán elnyert támogatásból létesült 21 állomásból álló tanösvényt avatott a Budapesti Corvinus Egyetem Növénytani Tanszéke az idén 50 éves Soroksári Botanikus Kertben.

A jubileum alkalmából a pénteki avatáson más magyarországi arborétumok vezetőivel, neves botanikusokkal, a kertért sokat tevő volt oktatók és hallgatók társaságában sétát tettek az új tanösvényen a szervezők. Az eseményen átadták az ötvenedik évfordulóra készült emlékplaketteket, délután pedig szakmai előadásokat tartottak.

A tanösvényen végighaladva megismerhetjük az alföldi erdőket díszítő és hasznos növényeket, a homokbucka élővilágát, a színes alföldi vízi világot a tó körül és a tarka virágokkal borított láprétet. Bemutatják a vad és termesztett gyümölcsnövényeket; vadkörtéket, berkenyéket, ligeti szőlőt, csepleszmeggyet és sajmeggyet.

A Soroksári Botanikus Kert 60 hektáros területe közvetlenül Budapest peremén, mintegy 20 kilométerre a város centrumától, Pestszentimre és Soroksár között, a Péteri majorban található. Azon ritka magyarországi kertek közé tartozik, ahol az ember által épített zöldterület és a természetközeli táj elemei, növénytársulásai együtt fordulnak elő. A kert eredeti növényzete a pannon erdőssztyepp, ez a Kárpát-medencére és elsősorban Magyarországra jellemző, Európa más tájain szinte ismeretlen.

Soroksári Botanikus Kert Soroksári Botanikus Kert                képre kattintva galéria nyílik

A botanikus kert pannon kékperjés láprétje, mint az eltűnőben lévő erdőssztyepp növényzetnek egyik utolsó eredeti fragmentuma, emiatt különösen értékes, a kert egyik botanikai különlegessége. Az alföldi tó és zsombékos kiváló élőhely a vizes környezetet igénylő állatvilág számára. Gyakran szürkegémek láthatók a tónál, réce, szárcsa és vízityúk él a nádasban. A nedvesebb években, így idén is, láthatók vízisiklók és mocsári teknősök is – hangsúlyozza a Corvinus Egyetem közleménye.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás