Hirdetés
greenfo/mti

Biorépa és biobuláta cserébe egy kérdőív kitöltéséért vagy egy kis beszélgetésért a biogazdálkodásról – a WWOOF Magyarország sátránál a Sziget fesztiválon a bioéletmóddal való ismerkedés mellett az is kiderül, hogy az ember hogyan tanulhat a biogazdálkodásról a gyakorlatban is önkéntesként dolgozva Magyarországon vagy akár külföldön.

A WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) egy nemzetközi mozgalom, amely 1971-ben indult Nagy-Britanniából, és célja, hogy az emberek minél többet megtanulhassanak a biogazdálkodásról és a fenntartható fejlődésről. A WWOOF, amelynek 2009 óta magyarországi szervezete is létezik, egy kölcsönös cserét kínál, amelynek keretében az önkéntesek segítségéért a biogazdák élelmet, szállást és nem utolsó sorban gyakorlati ismereteket biztosítanak.

A gazdákat és az önkénteseket a WWOOF az interneten hozza össze: a világ több mint ötven országában létező nemzeti szervezetek saját honlapjaikon teszik elérhetővé a – többnyire egy kisebb díjért – regisztrált érdeklődők számára az önkénteseket fogadó helyi farmok listáját. A WWOOF központi honlapján pedig további csaknem negyven – saját szervezettel nem rendelkező – országból találni biogazdaságokat. A gazdákkal a vállalkozó kedvűek azután maguk veszik fel a kapcsolatot, egyeztetik a részleteket, és maguk szervezik utazásukat is.
Varga Tamás, a WWOOF Magyarország koordinátora Új-Zélandon találkozott először a nemzetközi hálózattal 2003-ban. Mint az MTI-nek elmondta, azóta tervezte, hogy létrehozza a magyar szervezetet. Ez végül két évvel ezelőtt történt meg, akkor öt gazdasággal. Tavaly már tízre bővült a lista, mostanra pedig már csaknem húsz magyarországi biogazdaság szerepel a fogadók listáján önellátó családi gazdaságtól gyümölcstermelőkön, illetve állattartókon át egészen egy ökofaluig. A honlapon pedig eddig mintegy ezerötszáz önkéntes regisztrált. (A magyar szervezetnél a regisztráció egyelőre ingyenes.)

Becslése szerint a magyarországi gazdaságokba évente mintegy száz-kétszáz önkéntes jut el, akiknek 80 százaléka külföldi. A magyarok inkább külföldre mennek, hiszen egy-egy ilyen „WWOOF-olás” nagyszerű nyelvtanulási és utazási lehetőség is, és a világ szinte minden táján találni önkénteseket fogadó farmokat. Mint arra Varga Tamás is utalt, a biogazdálkodási módszerek megismerése mellett egy-egy ilyen önkéntes tapasztalat emberileg is sokat ad, kulturális cserét is jelent, és akár életre szóló barátságokat is hozhat.

A Sziget fesztiválon először van kint a WWOOF Magyarország. A Civil Szigeten való megjelenéssel a céljuk az, hogy bővítsék a fiatalok ismereteit a biogazdálkodásról, és a WWOOF kínálta lehetőségekkel is megismertessék őket. Az érdeklődők, – akiknek egy részét a bioéletmód iránti kíváncsiság, más részét pedig a sátor előtt kínált biorépa vonzza – folyamatosan érkeznek, magyarok és külföldiek vegyesen. Utóbbiak között olyanok is akadnak, akik már ismerik a WWOOF-ot.

A Sziget jó lehetőség a szervezetnek, amelyet egyébként leginkább konferenciákon vagy – különösen az önkéntesség európai évében – önkéntes találkozókon népszerűsít Varga Tamás. Mint a koordinátor megjegyezte, a magyarországi szervezet maga is teljesen önkéntes alapon működik, így nemcsak a biogazdaságokba, de a WWOOF Magyarországhoz is keresnek önkénteseket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás