A rovat kizárólagos támogatója

A főpolgármester választás hajrájában Tarlós István Budapest jelenlegi vezetője, és Nagy István agrárminiszter tegnap a Margitszigeten jelképes kampány faültetést  tartott, mely pitiáner politikai kutyakomédiával egészült ki.Az esemény MTI híre:
“Tarlós István elmondta, 2016. október 27-én a Városligeti fasorban indult el az általa meghirdetett “10 000 új fát Budapestre!” nagyszabású faültetési program, amely fontos klímastratégiai és egyben városi zöldinfrastruktúra-kérdés is. Hozzátette: célul tűzték ki, hogy mintegy három év alatt pótolni fogják a több évtized alatt kialakult hiányokat a fasorokban, megújítva a főváros kiemelt zöldterületeinek fáit. A főpolgármester elmondta: a már mintegy 6 ezer hektár – főleg a budai részen található – erdősült területen kívül további 2700 hektár be nem telepített, erdőnek kijelölt terület található, többnyire a pesti külső kerületekben. A főváros vezetése vállalta, hogy Budapesten 2030-ig 300 hektár új, illetve újabb, nagy zöldfelületi intenzitású rekreációs területet hoz létre, ami az erdőterületekben számolva további 5 százalékos növekedést jelent majd. Közölte, a program során legnagyobb számban juharokat, gömbakácokat, kőrisek és hársakat ültettek. A legtöbb fát a X., a XIV. és a XVIII. kerületben telepítették.
Nagy István a kormány fásítási programjáról elmondta, a cél olyan ösztönző támogatási és jogi környezet kialakítása, ami önkormányzatok, magánszemélyek, állami szereplők együttműködésével növelni tudja az ország fával borított területeinek nagyságát. A jelképes faültetéssel szeretnék ráirányítani a közvélemény figyelmét az országban zajló erdősítésre, amellyel párhuzamosan “jelentős energiát fordítunk a meglévő erdők minőségi fenntartására is” – tette hozzá.Közölte, a program több tízezer hektárt érint: a magántulajdonban lévő gyenge minőségű mezőgazdasági területek mellett, a barnamezős területek – köztük az elhagyott ipartelepek, a honvédelmi célra már feleslegessé vált gyakorlóterületek, valamint a kármentesítésben érintett területek – újrahasznosításában is szerepet kapnak a fásítások.Az ipari célú faültetvények létrehozása, a településeket összekötő fasorok ültetése is része a Magyarország egészére kiterjedő fásítási programnak – mondta Nagy István. Emlékeztetett arra is, hogy a Vidékfejlesztési Programban jelentősen megemelték az erdősítések támogatási összegét, amire az települések is pályázhatnak.
Nagy István közölte, az eddigi időszakban 42 millió fát ültettek, és elkezdenek egy 25 ezer hektárt érintő erdőtelepítést.” 

(Azért ha megnézzük a programban eddig elültetett fákat, bizony sok helyen már látszik a gondozatlanságból adódó pusztulás.)

Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter elülteti a tízezredik fát a Margitszigeten a fővárosi fatelepítési program keretében 2019. szeptember 13-án. MTI/Illyés Tibor

Az eseményen vita alakult ki Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd szóvivője és Tarlós István között. Az ellenzéki politikus egy ideig akadályozta, hogy a főpolgármester elkezdje a beszédét, azt tudakolva Tarlós Istvántól, hogy elvállalja-e a vitát Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével.

Tarlós Istvánt kérdezték újságírók is, hogy akar-e nyilvános főpolgármesteri-jelölti vitát Karácsony Gergellyel. Elmondta, hogy akkor elképzelhető vita, ha teljesülnek a már korábban általa megjelölt feltételek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a kétszereplősre tervezett vita kapcsán arra, hogy Karácsony Gergelyen kívül több főpolgármester-jelölt is van. Karácsony Gergely kiemeli magát közülük, nem áll szóba velük, és “a demokratikusnak mondott ellenzék” most azt akarja mondani, hogy “senkinek tekinti ezeket az embereket” – mondta.

Bömböl a megafon: Tarlós István hivatalos látogatást tett a Mémgyárban

A főpolgármestert kérdezték a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely által a kormány és a főváros közötti megállapodásról mondottakról is. Tarlós István kijelentette: az 1000 milliárdos fejlesztéseket a főváros megkapja. “Nem a pénzről volt szó, hanem arról, hogy kiről feltételezik, hogy képes lemenedzselni ezeket a fejlesztéseket, és kiről nem” – fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: Gulyás Gergely nem azt mondta, hogy Budapest elveszíti ezeket a fejlesztéseket, csak arra utalt, hogy nem mindegy, ki bonyolítja le. Lebonyolíthatja éppen az állam is és a főváros is. Erre mondta Gulyás Gergely, hogy ez nekik nem mindegy – jelezte Tarlós István. (via infostart)

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás