A rovat kizárólagos támogatója

Leállíttatta a római-parti mobilgáttal kapcsolatos munkálatokat a főpolgármester – írja az Index. Tarlós István belátta, hogy rosszul venné ki magát, ha már azelőtt megkezdődnének a munkák, ezzel együtt a fakivágás, hogy még pontosan nem tudni, hol fut majd a védmű. A fővárosi gátak egytizede kritikus állapotban van, élen a Csillaghegy – áll egy friss tanulmányban.

A Fák A Rómain csoport birtokába került az a szerződés, ami szerint a Vízművek már decemberben nekikezdett volna a Római-partra tervezett mobilgát alatti vízvezeték kiváltásának, méghozzá úgy, hogy a védmű nyomvonalának tervei és az alternatív nyomvonal vizsgálatai még el se készültek. Tarlós István megkeresésünkre közölte, azonnal felfüggeszti a munkát.

A főpolgármester bő egy hete jelentette be, hogy új tervek készülnek a Római-parti mobilgátra, valamint megvizsgálják a Nánási út – Királyok útja alternatív védmű nyomvonal megvalósíthatóságát is. Ehhez képest a fővárosi önkormányzat és a Fővárosi Vízművek már kötött egy szerződést, amely alapján a napokban megkezdődik a munka a korábbi part menti védműnyomvonal alatt húzódó vízvezeték kiváltására. A Fák A Rómain csoport szerint a közműkiváltás miatt 800-1000 fát fenyeget az azonnali kivágás, továbbá a főpolgármester bejelentése ezek szerint porhintés volt.

A civil szervezet szerint a "trójai falóként előretolt" vízvezeték-építés úgyis tönkreteszi a Római-partot, így nem állhat a gát építés útjában több érv. Ezért, bár az általuk december 11-re tervezett Tél a Rómain esemény a part különleges, téli hangulatát lett volna hivatott bemutatni, a szervezők nem fognak habozni a családias hangulatú rendezvényt a Római pusztítását beindító munkálatok megállítására használni.  A Fák A Rómain csoport szerint a helyiek és a civil szervezetek továbbra is a jelenlegi fővédvonal nyomvonalát, a Nánási út – Királyok útját javasolják a Csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer ember védelmére. Így a sokkal biztonságosabb és olcsóbb védmű mellett a Római jelenlegi, természetközeli karaktere is megmaradna, ahol a köztér rendezését követően egy Európa-szerte vágyott parti sáv alakulhatna ki.   

Az index megkereste Tarlós Istvánt, miért kezdődik el a vízvezetékcsere, ha a tervek és az alternatív nyomvonalat vizsgáló tanulmány még nincs is kész. A főpolgármester a kérdésre elmondta: mivel valóban nem jól jönne ki, ha elindulna a munka, felfüggeszti a vezetékcsere kivitelezését január közepéig, azaz addig, amíg az alternatív tanulmányterv nincs az asztalon. A munkák leállítására azonnal felkérte Haranghy Csabát, a Vízművek vezérigazgatóját.
 

Egy friss tanulmány szerint a fővárosi gátak egytizede kritikus állapotban van, élen a Csillaghegy.

 

 
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek