A rovat kizárólagos támogatója

Folytatódott a külterületek mentesítése a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa térségében: a szakemberek a kolontári halastó, a Marcal folyó és a Torna-patak medrének kotrásán dolgoznak. Csak részletekben fizet a Mal Zrt. a MÁV-nak.

A kéthektáros vízfelülettel rendelkező kolontári horgásztó medrének már a 70 százalékát megtisztították, a vörösiszappal telítődött mesterséges tó lúgos vizét folyamatosan szivattyúzzák, semlegesítik és ülepítik – közölte a helyreállításról és az újjáépítésről szóló heti összefoglalóban  ma az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A tó mentesítését végző Aranyponty Zrt. vezérigazgatójának korábbi tájékoztatása szerint szeptemberben végeznek a tó megtisztításával, amelyből kotróhajóval naponta 300-500 köbméternyi erősen lúgos vizet termelnek ki. A labirintusszerűen kiépített ülepítő medencékben a vizet először sósavval semlegesítik, majd a többfázisú ülepítést követően a Torna-patakba engedik, amelynek a pH-értékét folyamatosan ellenőrzik. A mesterséges tó tisztítását nehezíti, hogy a meder több természetes forrásból állandóan újratöltődik.

A katasztrófavédelem közölte: az újjáépítési katasztrófavédelmi törzs öt vállalkozói kárenyhítési szerződést kötött meg, és a tizennégy bontásra ítélt vállalkozói ingatlanból kilencet elbontottak Devecserben. A külterületekről a katasztrófa óta eltelt csaknem 11 hónap alatt 884 ezer köbméter szennyezett anyagot és 149 ezer köbméter bontási törmeléket szállítottak be az ajkai timföldgyár területére, a helyreállításban-újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan 200 fő dolgozott 160 munkagéppel – áll a közleményben.

A MÁV 16 hónapos részletfizetést engedélyezett a Mal Zrt.-nek a tavalyi iszapkatasztrófa miatt a vasúttársaságnál keletkezett több mint 300 millió forintos veszteség megtérítésére – írta tegnap a Magyar Nemzet. A MÁV azt közölte a lappal, hogy a Mal Zrt. öt- és tízmilliós részletekben fizet. Az első két részlet, összesen 20 millió forint már a MÁV számláján van.

Szeptember elején folytatódik a kártérítési per, amelyet a MÁV indított a Mal ellen. A Fővárosi Bíróság az ügy májusi, első tárgyalásán – ideiglenes intézkedésként – úgy határozott, hogy a Mal fizessen 100 millió forintot a vasúttársaságnak.A MÁV a Magyar Nemzettel azt is közölte, hogy a Mal Zrt. a bírói döntés után tárgyalásokat kezdeményezett, és anyagi problémákról számolt be.

+++

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntötte az említett három települést. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek