A rovat kizárólagos támogatója

A Tetra Pak cég italos dobozaiból készít formás és nagyon vidám női táskákat egy ifjú német iparművész, akinek alkotásait a napokban mutatták be Bécsben.

Michael Wuerges 2000 végén készítette el az első ilyen táskát, s akkor még a maga fogyasztotta italok dobozait saját kezűleg mosta ki az újbóli feldolgozáshoz.
Ma már egyenesen a gyártól kapja a nyomdahibás dobozokat, s ezekből már több mint 1000 táskát készített, illetve gyártatott. Az előállítás ugyanis mostanra egy németországi szociális projekt keretében zajlik. Ezt a Kezdeményezés a Környezetorientált Szociális Munkáért elnevezésű szervezet vállalta, amelynek egyik célja az, hogy munkanélkülieket foglalkoztasson. A táskák Bécsben az Iparművészeti Múzeumban kaphatók, vagy az interneten rendelhetők meg. A világhálón meg is szemlélhetők a modellek a www.tetra-bag.de címen: vidámak, színesek és néhány szegecset látni rajtuk, de valójában a képekből nem derül ki, mi tartja össze a széthajtogatott dobozokat. Az iparművészeti alkotások ára nem csekély: 30-60 euró között mozog. Műtárggyá azonban Wuerges igyekezete ellenére is csak kevés doboz alakul át A különböző anyagokból álló, réteges szerkezetű, s ezért újra igen nehezen hasznosítható dobozoknak jelenleg mintegy 30 százalékát tudják újra feldolgozni, vagyis Ausztriában tavaly mintegy 6.600 tonnát.
A svéd Tetra Pak cég egyébként a világ 165 országában forgalmazza dobozait – ezeket 19 ezer alkalmazott állítja elő évenként 51 milliárd liter ital csomagolására elegendő mennyiségben.
2002. április 18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás