A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Természetvédő szervezetek adatai szerint Cipruson tavaly több mint kétmillió énekesmadarat ejtettek el illegális madárcsapdákkal. Az orvvadászok által kifeszített hálós csapdák együttes hossza elérte a 19 kilométert – számította ki a Royal Society for the Protection of Birds és a BirdLife Cyprus a szigetország déli és a keleti partvidékén végzett felmérések alapján.

A hatóságok 5300 olyan enyves pálcát koboztak el, amelyekkel a védett madarak által használt fákon és szőlőtőkéken csalják lépre az énekesmadarakat. A helyi orvvadászok emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsöket erősítenek a pálcára, amelyre enyvet kennek, hogy a lépre csalt szárnyasok ne tudjanak elrepülni. A csapdás madárvadászat évszázadok óta a ciprusiak kedvenc időtöltése, azonban az Európai Unió állampolgáraiként le kellene mondaniuk e szokásukról.

Az illegális madárvadászat felszámolása eurómilliárdokban mérhető bevételkiesést okozna, mivel az énekesmadarak ínyencfalatok a ciprusiak körében. A madárvadászat szigorú korlátozása elleni tiltakozásul egy kormánypárti parlamenti képviselő nemrég egy olyan asztal előtt fényképezkedett, amely énekesmadarakkal teli tányérokkal volt tele. A hagyomány megőrzéséért a ciprusi kormány azt a kompromisszumot javasolta, hogy engedélyezzék a "szelektív vadászatot" kis kaliberű fegyverekkel és légpuskákkal. Az Európai Bizottság azonban azt válaszolta, hogy a védett madarak leölése semmivel sem igazolható az uniós jogszabályok alapján.

A kormány madárcsapda-ellenes erőfeszítései ellenére nagy léptékben folyik tovább a madarak lépre csalása, mivel annak jó része körülkerített magánbirtokokon történik, ahova a hatóságok csak bírósági végzéssel léphetnének be. A BirdLife Cyprus adatai szerint ugyanakkor tavaly ősszel 13 százalékkal csökkent a hálócsapdás madárvadászat aránya 2002-höz képest, ami a természetvédők szerint első jele annak, hogy a szigorú intézkedések, főleg a brit felségterületeken, kezdik meghozni eredményüket.

A brit katonai támaszpontokat övező, brit fennhatóság alá eső területeken a hatóságok megkezdték az akáciafák eltávolítását, amelyek mágnesként vonzzák a madarakat, így az orvvadászokat is. A fő vadászidény ősszel van, amikor barátposzáták és más énekesmadarak milliói szállnak le a szigeten élelemért.

A Committee Against Bird Slaughter (CABS) vadvédő szervezet szerint aggasztóan terjed a vadászat a téli idényben, amikor nagyobb testű költöző madarak lepik el a szigetet. A BirdLife International egy tavalyi jelentésében 25 millióra becsülte a Földközi-tenger medencéjében évente illegálisan elejtett madarak számát. A szárnyasoknak a legéletveszélyesebb régió a Ciprus délkeleti részén fekvő Famaguszta és környéke.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás