A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Világszerte 227 környezetvédő aktivistát öltek meg tavaly – közölte a Global Witness nevű nemzetközi szervezet ma közzétett jelentésében. Latin-Amerikában a legveszélyesebb aktívan tenni a környezet- és természetvédelemért.

Egy évvel korábban 212 aktivista életébe került a környezetvédelemért és az őslakos közösségek földjogaiért folytatott küzdelem. A támadások háromnegyedét Latin-Amerikában jegyezték fel. Csak Kolumbiában 65 környezet- és természetvédőt öltek meg, Mexikóban 30-at és a Fülöp-szigeteken 29-et.

A Global Witness jelentésében ugyanakkor abból indul ki, hogy a meggyilkolt aktivisták tényleges száma ennél jóval magasabb lehet.

A merényletek hátterében a szervezet információi szerint erdőgazdálkodási, víz- és gátépítési, valamint mezőgazdasági projektek állnak, az elkövetők és megbízóik pedig javarészt vállalatok, földművesek, részben állami szereplők, illetve bűnszervezetek, félkatonai csoportok és lázadó milíciák soraiból kerülnek ki. A klímaváltozásról szóló párizsi megállapodás 2015 -ös aláírása óta a szervezet szerint hetente átlagosan négy aktivistát öltek meg – írta a BBC.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás