A rovat kizárólagos támogatója

Norvégiában 48 %-kal nőtt az elektromos autók értékesítése tavaly, minden három eladott új autóból kettő teljesen elektromos volt, ami világrekord. Továbbra is erős támogatásban is részesülnek a zöldebb autók. Kína év végéig beszünteti az elektromos autók támogatását.

A 2020-ban értékesített új járművek 54,3 százaléka volt teljesen elektromos autó (BEV) az egy évvel korábbi 42,4 százalék után. 2018-ban ennek piaci részesedése 31,2 százalék, 2013-ben 5,5 százalék, 2010-ben pedig még csak 1 százalék volt Norvégiában.

Tavaly a Tesla adta el a legtöbb elektromos autót Norvégiában, amivel a teljes autópiac 11,5 százalékát szerezte meg az amerikai cég, a második helyre szorítva vissza a 9,4 százalékot elérő Volkswagent.

A skandináv országban a tervek szerint 2025-re szűnik meg a fosszilis üzemanyag-meghajtású új autók értékesítése, ezzel Norvégia világelső lesz. Az országban az elektromos autók számos adó- és díjkedvezményt élveznek, nem kell utánuk autópálya- és a parkolási díjat fizetni. (MTI)

Nyitókép: Tesla model3 kollekció egy norvégiai e-autó kereskedésben

Az idei év végéig beszünteti az elektromos autók támogatását Kína
Kína szeretné, ha 2035-re az autók többségét már áram hajtaná az országban, de annyira jól fogynak az ilyen járművek, hogy ehhez már állami támogatásra sem lesz szükség.  Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás