A rovat kizárólagos támogatója

-…? -És azt tudod, hogy ő 300 milliárd forintos ajándékot kapott tőled? Néhány évvel ezelőtt a miniszterelnök kitalálta, hogy példaképe, a király nélküli királyságot kormányzó Horthy Miklós mintáját követve szeretné fölülnézetből, a budai Várból irányítani az országot.

A Vár azonban már foglalt volt – alapvetően kulturális és tudományos intézmények laktak benne –, így azért, hogy a kormányzati "tiltott város" céljára kiszemelt Várnegyed kitakarításának valódi célját elleplezzék, kifundálták a Liget Budapest programot. Utóbbiból a Fidesz-beruházásoknál elmaradhatatlan fairtáson és némi gödörásáson kívül még semmi nem valósult meg, ezért a korábban a Várban székelő közgyűjteményeket és egyéb kultúrkincseket ideiglenes szállásra költöztetik vagy egyszerűen pusztulni hagyják, mint az elmúlt 140 év műemléki dokumentációját (pedig ez a kormány állítólag konzervatív, azaz értékőrző), Orbán Viktor azonban januárban megy a Várba.

Jellemző példa, hogy azon ritka alkalmak egyikén, amikor az országgyűlésben vitáztak a Liget-projektről, a kormánytöbbség szándékosan határozatképtelenné tette az ülést (érdekes, akkor még nem számított a demokrácia elárulásának az obstrukció), a méltán népszerűtlen Harrach Péter gigantikus romkocsmának nevezte a budapestiek kedvenc parkját, az építési területnek kikiáltott Városligetet, ahol „végre a millenniumi időket idéző építkezések kezdődnek”, Kósa Lajos pedig (akinek az anyukája nem stróman, és olyan jó egészségnek örvend, hogy túl a 80-on még vett magának egy BMW motorkerékpárt; pont olyat egyébként, amilyennel a fia érkezett a Fidesz legutóbbi kihelyezett frakcióülésére) egy „A terrorveszély és a migráció összefüggése Európában” című beszédben szólt hozzá a problémához.

Mivel kiemelt kormányzati beruházásról van szó, a program költségvetése és pénzfelhasználása teljességgel átláthatatlan, az viszont a témával foglalkozó cikkekből tudható, hogy az összeg jelentős részét elköltötték már. Az eddig nyilvánossá vált számokat összeadva kiderül: az, hogy Orbán Viktor és a kormányzati slepp a Várba költözhessen, végül legalább 300 milliárd forintjukba kerül a magyar adófizetőknek. Ezen belül is meglehetősen borsos tétel a miniszterelnöki irodakomplexum a volt Karmelita kolostorban, amelyért az eredeti tervekben szereplő 13 milliárd helyett végül 21 milliárd forintot fizetünk.



21 milliárd forint: senkinek nincs ilyen drága irodája egész Magyarországon
(összehasonlításul: a Telekom vadonatúj, hatalmas, kacsalábon forgó irodaháza az Üllői úton tokkal-vonóval nem egészen 50 milliárd forintba került). Két éve a kormány még azt állította: „a helyhez illően egyszerű, szerény, puritán építészeti kialakítású irodák lesznek a kolostor épületében”. Ebből lett mára egy, a Dunára néző hatalmas erkély (amihez az UNESCO engedélye is kellett, mivel a Vár látképe a világörökség része), megy egy olyan belső kialakítás – csodacsillárral, csodalépcsővel -, amelyet a ígéretek ellenére azóta sem mertek megmutatni sem az újságíróknak, sem másnak, pedig „Az új épület a befejezését követően hosszabb ideig nyitva áll majd a nagyközönség előtt, mindenki számára megtekinthető lesz (Tuzson Bence közlése). Egyedül a 3D-s belsőépítészeti modell 170 millióba került – ebből jobb helyeken akár tíz családi otthont is felépítenek.

És ha már az otthonoknál tartunk, Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke sajtótudósítások szerint többször is kijelentette: „A miniszterelnök nem költözik a Várba, saját családi háza van”. Persze a Várba költözést a sajtó nem úgy értette, hogy oda megy lakni, csak a munkahelye költözik oda. Illetve… makacsul tartják magukat a hírek, hogy azért egy luxus lakóteret, amolyan legénylakást – néhány milliárd forintért – csak sikerült kialakítani az épületben a miniszterelnöki iroda fölött. Hogy minek, az nem egészen világos, hiszen a kormányfőt éjjel-nappal – a magánprogramjaira is – egy kék villogós állami kisbusz szállítja, amely előtt/mögött egy bárkit ledudáló, kék villogós TEK-terepjáró közlekedik – ez a konvoj, ha kell, 15 perc alatt átér a Várból a Cinege utcába, ahol a miniszterelnök családja él.

…Egyszóval 300 milliárd forint. Minden magyar ember, a ma született csecsemőtől a dolgozó nőkön és férfiakon át a 100 éves aggastyánig fejenként 30 ezer forinttal járult hozzá Orbán Viktor karácsonyi ajándékához.

A te családodban jutott mindenkinek 30 ezer forint ajándékra? Vagy legalább összesen, az egész családnak…?
Nem jutott?
Akkor Orbán Viktornak miért adtál ennyit?

Ő láthatóan büszke a tőlünk kapott ajándékra. Vasárnap délelőtt posztolt egy képet a Facebookon, amely már az új irodája erkélyéről készült. A kép előterében egy adventi koszorú látható négy égő gyertyával, a háttérben pedig a kivilágított parlament, és mögötte a város. A fotó leginkább jóindulatú értelmezése ebben a kontextusban: „nézzétek, mit kaptam tőletek karácsonyra”! (Aki alaposan megnézi a képet, ennél valószínűleg csak meredekebb megfejtéseket talál.)
Az egész, úgy ahogy van – az advent idején elfogadott rabszolgatörvénnyel, a többször is könnygázba borított Kossuth térrel, meg a féktelen kormányzati pénzszórás újabb szimbólumával – védhetetlen. Talán azzal lehetett volna ha nem is elfogadhatóvá, de legalább emberivé tenni, ha aláírja azt az egyetlen szót, ami minden tisztességes embernek eszébe jut, ha ajándékot kap:

„Köszönöm”
De a kép alatt nincs semmi: az a legdurvább, hogy még csak meg sem köszönte.

Hargitai Miklós írása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás