A rovat kizárólagos támogatója

Három, egyenként 150–270 millió forintos, kísérleti környezetvédelmi programot készített elő a Kvarchomok Kft., az Innováció 2000 Kft. és a T&TA Kft. a Miskolci Egyetemmel, illetve az ELTE-vel – közölte érdeklődésünkre Nagy Sándor, a társaságok társtulajdonosa, ügyvezető igazgatója. A hazai meddőhányók hasznosítását is célzó programokat a Magyar Bányászati Szövetség is támogatja.

A bányaművelés során az elmúlt évtizedekben száz-egynéhány meddőhányó keletkezett Magyarországon, ám megszüntetésüket csak részben fedezi a környezetvédelmi alap. Nagy Sándor szerint azonban lehetőség van néhány ilyen képződmény vállalkozói alapon való felszámolására is, például úgynevezett préstégla gyártható a hányókból kinyert anyagból. Az amerikai hadsereg alkalmazta először ezt a technológiát – a földet igen magas, 100–150 bar nyomással préselik össze –, a vietnami háborúban a mellvédeket építették ilyen elemekből. Ma az USA-ban hullámtörő gátakat, gazdasági épületeket, szociális létesítményeket, de lakóházakat is építenek ilyen téglából, de már Magyarországon is vannak préstéglagyártási kezdeményezések. A kísérleti program első körében a meddőhányók 5–10 százaléka jöhet szóba, az USA-ban már bevált hasznosítással.

Amerikai az a plazmatechnológia is, amelyet veszélyes hulladékok ártalmatlanítására javasolnak ipari méretben, üzemszerűen alkalmazni. A hagyományos, égetéses megsemmisítéssel szemben itt kinyerhetők például a nehézfémek, a benzoltartalmú anyagok pedig energiatermelésre használhatók. Az eljárás során “atomjaira hullott” veszélyes hulladék üvegbe foglalva útépítési töltőanyagként is használható, s nem igényel többé különleges tárolást.

Részben bányászati vonatkozású a harmadik kísérleti program, amelyben a szilárdhulladék-tárolók szigetelésére alkalmazott, igen drága és mechanikailag sérülékeny bentonitpaplan helyettesítésére kidolgozott módszert tesztelnék. A speciális ásvánnyal készült szigetelőanyagot ma homokrétegre terítve alkalmazzák.

A Miskolci Egyetem szakemberei szerint azonos eredmény érhető el, ha a bentonitot homokkal keverve helyezik el. Az új módszer egyszerűbb, olcsóbb, hazai alapanyagból megoldható, kevésbé sérülékeny.
(HR)
2002-02-26

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás