A rovat kizárólagos támogatója

A napokban az ázsiai lódarazsak témája újra felbukkant a médiában, sajnálatosan többnyire pánikkeltő hangvétellel. Ennek oka a lódarázsfajok összekeverése, így fontos szakmailag hiteles módon tisztába tennünk a tényeket.
Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) valóban behurcolták Franciaországba, de 19 éve, nem most. Valóban terjed Európában, és vélhetően Magyarországra is el fog érni, de pánikra nincs ok: ez egy kisebb termetű faj, mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro). Lakossági szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni akkor sem, ha itt is megtelepszik.

A probléma ott jelentkezik, hogy az ázsiai lódarazsat, vagyis a Vespa velutina-t (ezt a nálunk élő őshonos lódarázsnál kisebb fajt) az ilyen hírekben rendre összekeverik az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia). Ez utóbbi is Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de ez az óriás sosem telepedett meg Európában. Az évnek ebben a szakaszában rendszeresek a vélt észlelések itthon is; ezeken a szakértésre, meghatározásra átküldött fotókon minden esetben vagy az őshonos óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) nősténye, vagy az őshonos lódarazsunk egy termetes királynője szerepel.

Jelenleg tehát nem ismert hazai előfordulása az ázsiai lódarázsnak (Vespa velutina), ám ez a jövőben változhat. Az óriás lódarázs (Vespa mandarinia) pedig nincs jelen Európában- írta Dr. Vas Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Hártyásszárnyúak gyűjteményének főmuzeológusa a múzeum FB oldalán.

Nyitókép: a Wikimedia Commons fotóján ázsiai lódarázs (Vespa velutina)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek