A rovat kizárólagos támogatója

Ezzel a mottóval indította el a Polyán Egyesület közel egy évtizede a kárpáti borzderes kihelyezési programját. A szakemberek szerint egy döbbenetesen jó, hiánypótló fajta az önellátásra törekvő családok és közösségek számára. De!

Annál szomorúbb, hogy mára ténylegesen a kihalás szélére került – a mai Magyarország területére is úgy kellett visszahozni, közel egy évtizeddel ezelőtt.

Kiemelkedő tulajdonságai hosszan sorolhatóak. Például rideg tartásra kiválóan alkalmas, magas tápértékű, zsíros teje van, kezes, viszonylag könnyen ellik, ezen az éghajlaton érzi jól magát. Gyakorlatilag mindent tud, amit a kisléptékű, természetközeli, háztáji tartásban tudnia kell. A kihelyezési, és a kutatási programot néhány ember működteti és fejleszti hősiesen, megküzdve a sokszor teljesen irreális szabályozási környezettel. Minderről bővebben mesél, és a fajtát élőben is bemutatja Vágvölgyi Gusztáv, az egyesület egyik tagja az alábbi videóban. Érdemes megnézni! 

A videót az infocracy.hu készítette.
 

A borzderes, a hucul, a gidrán és a többiek

A borzderes, a hucul, a gidrán és a többiek

Gyűrűsre, egy százlelkes apró zalai faluba szervezett kirándulást a Greenpeace Magyarország, hogy bemutasson az újságíróknak egy őshonos állatokkal foglalkozó telepet. A zalai dombvidék felé tartó úton, a falu felé közeledve egyre változatosabbá vált a táj, a lankás dombos területeken erdőfoltok, legelők és szántók váltották egymást, a falvakban ugyanúgy láthattunk szépen rendbe hozott, vagy új építésű házakat, mint omladozó apró, vályogkalyibákat.  Két évvel ezelőtti cikkünk >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás