Hirdetés
greenfo/mti

A tengeri teknősök 36 százalékát a tengerekben található szemét, elsősorban a lágy műanyag támadja és öli meg ausztrál kutatók tapasztalatai szerint.

A Queenslandi Egyetem szakemberei az elmúlt négy évben a Moreton-öböl keleti részén partra sodródott teknősöket vizsgálták meg. A legutóbbi vizsgálat eredményét a Teknősök a bajban elnevezésű Earthwatch-program elindításakor mutatták be Melbourne-ben.
Kathy Townsend tengerkutató elmondta, korábban két százalékosra becsülték a műanyag által okozott teknőshalálok arányát. A valóságban azonban ennél 17-szer magasabb ez az arány.

"Úgy véljük, a teknősök a legtöbb műanyagot elfogyasztják, de legtöbbször a lágy műanyagot, például a zacskókat, csomagolóanyagokat, illetve a kemény anyagok darabkáit nyelik le" – mondta el Townsend.

A tudósok arra következtetnek, hogy a teknősök a lágy műanyagokat tápláléknak hiszik, és tévedésből fogyasztják el. Richard Gilmore, az Earthwatch Austria vezérigazgatója szerint a kutatás és a szakértők munkája rávilágít a társadalom felelősségére a tengerbe dobott hulladékokat illetően.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás