A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy új tanulmány szerint nagy arányban vannak jelen a mikroműanyagok az emberi szervekben. A mikroműanyagok olyan parányi szemcsék, melyek a műanyag bomlása során keletkeznek. A szakértők az általuk vizsgált mind a 47 mintában találtak ilyen törmelékeket.

A kutatók tüdőkből, májakból, vesékből és epékből vett mintákban azonosították a mikro- és nanoműanyagot. Ezek a szervek a leginkább kitettek a szennyezésnek, mivel ezek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket. A szervek olyan donoroktól származtak, akikről tudták, hogy szennyezés érte őket.

A csapat különböző típusú műanyagösszetevőket fedezett fel, például a műanyagzacskók előállításához használt polietilént és a palackokban alkalmazott polietilén-tereftalátokat (PET). Mind a 47 emberi mintában jelen volt a biszfenol-A (BPA), amely az élelmiszerek csomagolásában kap szerepet.

A mikro- és nanoműanyagok a világ minden területén szennyezik a környezetet. Az állatoknál a kutatások a szennyezettséget már összekapcsolták a terméketlenséggel, gyulladásokkal és rákbetegségekkel, de az emberi egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen.

Nem akarunk ijesztgetni, de aggasztó, hogy ezek a természetes úton nem lebomló anyagok, amelyek mindenütt jelen vannak, bekerülhetnek és felhalmozódhatnak az emberi szövetekben, és nem tudjuk, milyen lehetséges hatásuk van az egészségre – mondta Varun Kelkar, az Arizonai Állami Egyetem PhD-hallgatója és a csoport tagja. Kelkar hozzátette, ha pontosabb képet kapunk arról, mi van a szövetekben, epidemiológiai vizsgálatokat végezhetünk, hogy felmérjük a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek