A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A téli időszakban sem állhat meg az élet a kertben, hisz a hideg ellenére is számos feladat vár bennünket a szabadban. Összeszedtük, hogy mik a javasolt kerti teendők januárban, amik a jó idő beköszönte után jelentősen megkönnyítik majd a tavaszi munkákat!

1. Tisztítsuk meg a fák törzsét!

Az enyhébb napokon érdemes nekiállni megtisztítani a fák kérgét, mivel számos kártevő rejtőzhet a kéreg alatt. Kaparóvassal, favésővel és drótkefével ajánlott eltávolítani a felső réteget, majd az alatta megtelepedett kórokozókat és kártevőket. Végül pedig a leszedett részeket el kell égetni, hogy a károkozókat teljes mértékben megsemmisítsük.

2. Permetezzük le a növényeket!

A januári időszakban érdemes a növényeket és a fákat lepermetezni, hogy a különböző betegségeknek elejét vegyük, illetve az esetleges kártevőket elpusztítsuk. Fontos azonban, hogy csak olyan nap szabad permetezni, amikor nem esik az eső, nincs nagy szél és a hőmérséklet 0 fok felett van.

3. Vágjuk ki a kiszáradt fákat!

A téli hónapok kiválóak arra is, hogy a kiszáradt, elhalt vagy esetleg felesleges fákat, bokrokat eltávolítsuk a kertből. Érdemes először az ágak levágásával kezdeni, utána pedig a gyökérrel és a törzzsel megküzdeni. Ha túl nagy fáról van szó, akkor ajánlott profi szakember segítségét kérni! A fák és a cserjék metszését viszont ne erre az időszakra időzítsük, mivel a hideg és a fagy könnyen roncsolhatja a növényeket. Ezzel a feladattal inkább várjunk, amíg kicsit melegszik az időjárás.

+1. Készítsünk ültetési tervet az évre!

A január tökéletes arra, hogy alaposan átgondoljuk a következő éves kerti céljainkat és terveinket. Érdemes számot vetni az előző évi termések kapcsán és a tavalyi tapasztalatok alapján összeírni, hogy milyen vetőmagokra lesz szükségünk a tavaszi időszakban. Egy jól előkészített ültetési tervvel jelentősen megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ráadásul nem kell majd kapkodni sem, amikor beköszönt a jó idő!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás