A rovat kizárólagos támogatója

Miután döntés született az óra átállítás megszüntetéséről, a következő kérdés az, hogy téli vagy nyári időszámítást alkalmazzuk-e. A közvélemény a nyári időszámítás mellett áll, amelynek előnye, hogy nyáron még este 9-kor is világos van, hátránya pedig, hogy télen még reggel 9-kor is sötét van. Mi lehet az optimális megoldás?

Az élőlények – így az ember – természetes biológiai ritmusa évmilliókon keresztül adaptálódott a nappalok és éjszakák váltakozásához.
Ennek során a belső biológiai óránk a csillagászati időszámításhoz igazodott, amely szerint akkor van dél, amikor a Nap legmagasabban áll az égbolton.
Hogy ez mikor van, az a földrajzi szélességtől függ, oly módon, hogy 15 fokonként a dél időpontja egy-egy órával eltolódik.
Magyarország földrajzi szélessége ugyan nem éri el a 15 fokot, azonban még így is észrevehető eltolódás van az ország keleti és nyugat része között, olyannyira, hogy például Debrecenben kb. 20 perccel korábban kel fel a Nap, mint Szombathelyen.
A Kárpát medencében nyár közepén kb. 16 órán keresztül van világos, és 8 órán át sötét, tél közepén pedig fordítva, amikor mindössze 8 órán keresztül élvezhetjük a napfényt, persze csak akkor, ha az égboltot nem borítja sűrű sötét felhőzet.

Ha azonban Európában Dél felé haladunk, nyáron és télen a nappalok hossza közötti különbség egyre csökken, Észak felé haladva pedig a különbség növekszik, olyannyira, hogy nyáron még a „fehér éjszakák” látványában is gyönyörködhetünk.

A „téli vagy nyári” kérdést ezért leginkább Európa középső zónájában érezhetjük fontosnak.

Amerikában megkérdezték a farmereket, nekik a téli vagy a nyári időszámítás lenne inkább megfelelő. Többségük azt válaszolta, őket nem érdekli, hogy mikor hány óra van, mert amikor a Nap felkel, ők felkelnek, és mennek dolgozni, amikor pedig a Nap lenyugszik, befejezik a munkát.
A mezőgazdaságban élő vidéki ember alighanem nálunk is így gondolkodik.
Talán érdemes lenne a nagyvárosiaknak is alkalmazkodni a józan paraszti ész népi bölcsességéhez, és olyan időszámítást alkalmazni, hogy az ország legnagyobb részén a dél minél közelebb legyen a természetes biológiai ritmusunk által meghatározott délhez. Esetleg még az egészségünknek is jót tenne.

Ne felejtsük el a következő óraátállítás

2018. október 27-ről 28-ra (szombatról vasárnapra) virradó éjszaka térünk át a nyári időszámításról a télire: hivatalosan hajnali 3 órakor állítjuk vissza az órákat 2 órára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás