A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Északi-tenger alá zárnák a klímaváltozásért elsősorban felelőssé tett szén-dioxidot.

Tárolható az Északi-tenger fenekén a szén-dioxid még abban az esetben is, hogyha a gáz-és kőolajfeltárások fúrólyukain keresztül esetleg ismét kiszabadulhat az üvegházhatású gáz – derítették ki a kieli Geomar Helmholtz Óceánkutató Intézet szakemberei.

Ne legyen a légkörben

Kimutatták, hogy a tengerfenéki tárolóhelyekről a fúrólyukakon keresztül kiszabaduló gáz nem a légkörbe jut, hanem feloldódik a tenger vizében és gyorsan szétoszlik az északin-tengeri dagályáramlások által.  A globális felmelegedés ellenére az ember okozta szén-dioxid kibocsátás nem csökken. A tudósok ezért alternatív megoldásokat keresnek arra, hogy befogják például az erőművek által kibocsátott szén-dioxidot, és a tengerfenéken tárolják, hogy mérsékeljék a globális felmelegedés hatásait. Európában jó lehetőségeket látnak a technológia alkalmazására az Északi-tenger feneke alatt mélyen lévő geológiai formációkban.

Savasítja a tengereket

A gáz-és kőolaj-feltárások azonban a tengerfenekét porózussá tették, amiért sokan aggódnak, hogy szivárgások fordulhatnak elő. A német kutatók alaptalannak találták ezeket a félelmeket akkor, ha olyan térségben valósul meg a széntárolás, ahol kevés repesztőlyuk van.  A Északi-tenger közepén, Skócia északi és Norvégia déli csücske között egy búvárrobotot bocsátottak a tenger mélyére, és 82 méter mélységben mérték a vízben lévő szén-dioxidot. Eredményeik szerint a szén-dioxid-gázbuborékok a tengerfenék fölött két méterrel feloldódtak a vízben, nem jutottak a légkörbe, a tengervízben maradtak.

Klaus Wallman, a tanulmány vezetője elmondta, hogy a kutatás során a tengervízbe kijutott szén-dioxid savasabbá változtatta a tengervizet, ami viszont károsíthatja  az ott élő tengeri élőlényeket. Ugyanakkor a kikerült szén-dioxidot gyorsan szerte oszlatták a gyors áramlatok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek