A rovat kizárólagos támogatója

Egyre népszerűbbek a kegyetlenségmentes termékek a divatiparban is. Tapasztalhatjuk, hogy a vegán divat már a fast fashion láncokhoz is megérkezett: rengeteg termék tartalmaz akár 20-40 százalékban is újrahasznosítható anyagokat.

Milyen előnyökkel jár, ha az öltözködésben is a veganizmus elveit követjük? Az Alza cikkéből kiderül.

1.   Egy vegán bunda negyedannyiba is kerülhet, mint egy igazi

Az állatok bőre és szőre köztudottan rendkívül drága: aki bundát, bőrcipőt, bőrtáskát -vagy kabátot vásárol, annak mélyen zsebbe kell nyúlnia. Éppen ezért lehet sokak számára jó hír, hogy a mesterséges anyagokból készülő alternatívák jóval olcsóbbak lehetnek. A minőségben pedig aligha tapasztalható a különbség.

2. A szőrükért és bőrükért tartott állatokkal nagyon rosszul bánnak

A bőr- és szőrmeipar az élelmiszeripar mellékterméke volt, ám miután megnőtt iránta az érdeklődés, prémfarmok, állattenyésztő telepek alakultak ki, ahol a négylábúakat már bőrükért, szőrükért tartják. Az ilyen helyeken sajnos nem az a fontos, hogy az állat milyen körülmények közt él. Az is előfordul, hogy még életben van, amikor megfosztják a bőrétől és a szőrétől. Ezért egyre több jóérzésű ember dönt úgy, hogy nem támogatja a divatiparnak ezt az ágát.

3. Ugyanolyan minőségű szintetikus anyagok léteznek, mint az állati bőr és szőrme

Az állati bőr és szőrme köztudottan magas minőséget képvisel, ám azt kevesen tudják, hogy egyáltalán nem utánozhatatlan ez a színvonal. Ma már olyan szintetikus anyagok léteznek, amelyekkel a bőr és a szőrme is teljes mértékben pótolható, anélkül, hogy az adott termék minőségromlást szenvedne. Ez tehát nem lehet ellenérv a vegán divattal szemben!

4. A vegán mégsem egyenlő a szintetikussal

Habár nagyon sok organikus anyagot mesterséges anyagokkal pótlunk, a veganizmus elvei alapján arra is oda kell figyelni, hogy ezek az anyagok újrahasznosíthatóak legyenek, tehát ne terheljék tovább a környezetet. Ezért a felelős vegán divatmárkák csak újrahasznosított anyagokkal dolgoznak, hogy ne termeljenek feleslegesen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás