A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A tervek szerint még októberben megkezdik egy 700 méter hosszú kutatóárok létesítését Boda térségében, az innen nyert információk a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tároló létesítéséhez szükségesek.

Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója tegnap Bodán sajtótájékoztatón elmondta: egy 3-3,5 méter széles, 2-6 méter mély, 700 méter hosszúságú kutatóárok kialakítása kezdődik el, amely a terület földtani tulajdonságainak pontosabb megismerését szolgálja. A ’90-es években kezdődött, majd néhány év szünet után tavaly újraindult program keretében már két kutatófúrást végeztek. A fúrómagok vizsgálata eddig azt igazolja, hogy a Nyugat-Mecsekben lévő kőzet jó vízzáró tulajdonságokkal bír.

Az itt elvégzett vizsgálatok eredményeire alapozva szeretnénk 2017 végéig szűkíteni a kutatási területet. A tervek szerint 2030-ra elkészül egy felszín alatti kutatólaboratórium, 2055-ben elkezdik, 2065-re befejezik egy mélygeológiai tároló megépítését, amennyiben „a kőzet megfelelő, és van társadalmi támogatás” – hangsúlyozta az ügyvezető. 

Az idei munkálatok költsége, amely magába foglalja a kutatóárok kialakítását is, 400 millió forint. Jövőre az ügyvezető tájékoztatása szerint hasonló nagyságrendű kiadásokat terveznek. A program célja, hogy igazolja: a Nyugat-Mecsekben található bodai aleurolit formáció valóban alkalmas arra, hogy a század második felében itt alakítsák ki a föld mélyében a nagy aktivitású hulladékok végleges tárolóját.

A környék kilenc települése által létrehozott, hatezer embert képviselő Nyugat-mecseki Társadalmi Információs és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) tizenkettedik alkalommal rendezett Bodán Tájoló Napot, amely a sajtótájékoztató után szakmai előadásokkal folytatódott.  A program célja Kovács Győző elnök, Boda polgármestere tájékoztatása szerint az, hogy a környékben élők közvetlenül jussanak információhoz a kutatásról. Kovács Győző jelezte, hogy a nagy aktivitású hulladékok számára tervezett tároló építése körüli „hisztériakeltés” ellenére a kutatások elfogadottsága változatlanul magas.

Kétévente végeztetnek közvélemény-kutatást annak érdekében, hogy megismerjék a lakosság véleményét, az RHK Kft.-vel közösen folytatott tájékoztató munka eredményét. A kutatási program ismertsége és elfogadottsága tartósan 70 százalék felett van – jelentette ki a társulás elnöke. 

 

Kapcsolódó anyagok:

Filléres megtakarításokért veszélyeztetik az atombiztonságot

Sugárzó hulladékkezelés – zavaros csúsztatások

Halálos háromszemű csigák a Mecsekben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek