Hirdetés
greenfo/MTI

A propaganda szintjén megy a nagy parlagfűharc, de a gyakorlatban Magyarország több pontján is extrém magas az ambrózia pollenkoncentrációja.Az elmúlt napokban országszerte jelentősen nőtt a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja, az Alföldön és a Dunántúl déli területein az extrém magas szintet is elérte. A tetőzés szeptember elején várható.
A parlagfű pollenszórásának fokozódásával az allergiás betegek már erős, vagy igen erős tünetekre számíthatnak, továbbá emelkedik az asztmás tünetegyüttes jelentkezésének valószínűsége is.

Az aktuális helyzetet az Időkép és az ÁNTSZ pollentérképen is követni lehet. Az Időkép szerint az elkövetkezendő napokban magas szintet érhet el a csalánfélék és a kenderfélék koncentrációja, illetve a kültéri allergén gombák spóraszáma. Az üröm és a libatopfélék pollenje viszont az alacsony-közepes tartományban alakul. (MTI)


A faj Európában nem őshonos. Eredeti élőhelye Észak-Amerika déli része. 1878-ban tűnt fel először Svájcban. Az I. világháború környékén kezdett elterjedni Európában. Magyarország területén az 1920-as években Somogy megye déli részén tűnt fel először. Innen származik korábbi neve, a rácfű. Később az áruszállítási útvonalak mentén szétterjedt a déli megyékben, majd az ország északi része felé terjedt, kezdetben lassan, mivel a növénynek alkalmazkodnia kellett az európai éghajlathoz. Amikor ahhoz hozzászokott, robbanásszerűen terjedésnek indult. A parlagfű a hetvenes évekig nem okozott jelentős mértékben allergiát. Az azóta eltelt évtizedekben pollenje koncentrációja a levegőben nagymértékben megnövekedett. Európában jelentős mértékben elszaporodott, és komoly népegészségügyi problémát okoz. Magyarországon a létező 350 gyomnövény között a legelterjedtebbé vált. Utak, lakótelepek, nagyberuházások építésekor a talajrendezési munkák során a termőtalaj előtűnik, a felszínre kerülő nyers talajon évekig a parlagfű egyeduralkodó.
A parlagfű irtása jogszabály szerint kötelező.

A terjedés hatékony megakadályozásához fontos a parlagfű felismerése. A parlagfüvet gyakorta összetévesztik a fekete vagy fehér ürömmel. Jelenleg az ellene folyó küzdelem ellenére, szinte akadálytalanul terjed. A talajban évtizedekig csíraképes mag nagy számban képes várakozni a csírázásra, ami nagyon megnehezíti a hatásos védekezést. Ez az oka annak, hogy ahol az irtás befejeződik, a parlagfű hamarosan ismét elfoglalja a megtisztított területet. A parlagfű okozta problémák ellen szervezett fellépés szükséges. Magyarországon elsősorban parlagfűirtó kampányokkal és széleskörű társadalmi felvilágosítással próbálnak ellene küzdeni. Ez az egyetlen olyan allergiát okozó növény Magyarországon, amely irtásának elmulasztását komoly pénzbüntetéssel szankcionálja az állam. Helikopteres ellenőrzéssel, júliustól büntetéssel, augusztusban kényszerkaszálással lehet megelőzni a magok beérését, de a pollenszórást már nem.


Európa egyik parlagfűvel legszennyezettebb országa vagyunk. Hiába a sokszor csak hangzatos látványintézkedés/szigor, az eredmények is mutatják a hatóságok tehetetlenségét. Érdekes módon Ausztriában nem ez a helyzet. Az évente az allergiások kezelésére elköltött tízmilliárdokból működtetni lehetne egy hatékony megelőzést is, csak ehhez szakértő és felelős kormányzat kellene.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás