Hirdetés

A Miniszterelnökség szerint az összes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről kilenc hónapon belül befejeződik, május végéig elviszik a legveszélyesebbnek ítélt mintegy ezer hordót.

Május 31-éig elszállítják az Illatos úti telephelyről a szakemberek szerint legveszélyesebbnek ítélt 991 hordót. Az összes hulladék elszállítása előreláthatólag hat-kilenc hónapon belül fejeződik majd be – olvasható a Miniszterelnökség mai közleményben. Ezzel a kormány megoldja a mérgező terület mintegy tíz éve húzódó tereprendezésének ügyét. 

Május 14-éig 514 hordót szállítottak el a telephelyéről, ami mintegy 80 tonnát jelent – közölték. Szerintük a szakemberek által legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak. Legfontosabb feladat ebben a munkafolyamatban a kiszóródás, a kifolyás megakadályozása. A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhetnek a talajjal vagy a levegővel – áll a közleményben. A szakszerűtlenül tárolt hulladékok szennyezőforrást jelentenek a felszín alatti közegekre, ezért volt szükség 991 hordó esetében az azonnali beavatkozásra.  Közölték, hogy a teljes hulladék-elszállításra és megsemmisítésre várhatóan közbeszerzési eljárást írnak ki. Az azonnali elszállítást nem igénylő hordókat addig is fóliával fedték le, így is megakadályozva az esetleges környezetkárosítást.

Minden az Illatos útról elszállított veszélyes hulladékot a dorogi égetőben ártalmatlanítanak. Az égetés során keletkező füstgázt folyamatosan tisztítják, és csak a megtisztított levegőáram hagyja el az égetőművet. A szakemberek véleménye szerint az Illatos úti ipari hulladék a veszélyességét tekintve semmiben nem különbözik a dorogi égetőben folyamatosan ártalmatlanított vegyületektől. A közlemény szerint a Pest Megyei Kormányhivatal a Saubermacher Magyarország Kft.-vel kötött szerződést április 30-án arra, hogy elszállítsa és ártalmatlanítsa a Budapesti Vegyiművek területén a környezetre közvetlen veszélyt jelentő veszélyes hulladékokat. Az államilag megelőlegezett mentesítés keretében a Saubermacher Magyarország Kft. felkérésére ártalmatlanítja a Sarpi Dorog Kft. a veszélyes hulladékot. (MTI)

 

A hétvégén is folytatódjon az Illatos úti méregtelenítés!

greenfo/MTI

2015. május 3. 9:21

A hétvégén is folytatódjon az Illatos úti méregtelenítés!

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja elfogadhatatlannak tartja, hogy hétvégére felfüggesztették a veszélyes hulladék csütörtökön megkezdett elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás