A rovat kizárólagos támogatója

9 különböző márkájú, összesen 22 (inverteres, oldalfali split) klímaberendezést tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták többek között, hogy milyen hatékonyan hűtenek, fűtenek, párátlanítanak, milyen könnyen használhatók, mennyire sokoldalúak és hangosak.

Jó hír, hogy egyik termék sem szerepelt kirívóan rosszul: mindegyik 50% fölé került az összesített szempontok alapján, rossz hír viszont, hogy 75%-ot egyik sem ért el. A legjobb helyezést, vagyis 70% fölötti értéket mindössze 4 készülék ért el, mindegyik a felső árkategóriában mozog, 350-490 ezer forint körüli áron.
Az élmezőnyben szereplők közül a legdrágább a Toshiba RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP-E készülék 490 ezer forintért. Ezek a berendezések azért kerültek a lista élére, mert viszonylag hatékonyan hűtenek, fűtenek, kevésbé zajosak mint az olcsóbb társaik, könnyen kezelhetők, viszont nem túl hatékonyak, ha arról van szó, hogy párátlanítani kell a levegőt, de ez utóbbiban egyik készülék sem jeleskedett.

A lista végén 60% alatt 8 termék sorakozik, ezek olcsóbb árkategóriás légkondicionálók, jellemzően 150 és 225 ezer forint körüli árral.

Klímaberendezést elsősorban azért veszünk, hogy jól hűtsön, fűtsön, vagyis viszonylag kevés energiával jó komfortérzetünk legyen. Mindössze egy termék kapott 4-nél több pontot a hűtési és fűtési hatékonyságra, ráadásul ez nem a legdrágább készülék. A tesztben szereplő termékek egyöntetűen gyengén szerepeltek párátlanítás terén. A 22 készülékből 16 kapott 3-nál gyengébb pontot ebből a szempontból a 0-tól 5-ig terjedő skálán, 4-est vagy annál jobbat egy sem.

Mivel a légkondit többnyire a lakótérben, sőt sokszor alvásidőben használjuk, nem mindegy, hogy mennyire hangosak. A tesztelés során mérték a légkondik zajkibocsátást a készüléktől 1 méterre, legalacsonyabb és legmagasabb fokozatban is. Érdekesség, hogy a legcsendesebb és a leghangosabb termék is az olcsóbb árkategóriából került ki. A tesztelt termékek közül a legcsendesebb a Midea MSMBAU-09HRFN1-QRD0GW(B) készüléke, amely 210 ezer forint körüli áron kapható. Csak ez a termék kapott 4-nél jobb pontot. Hét termék kapott 3-nál gyengébb pontot, vagyis a többihez viszonyítva hangosabb. Ezeknek az ára 150 és 225 ezer forint között mozog.

Összességében a legalább közepesen jól fűtő, hűtő és relatív csendes készülékért legalább 250 ezer forintot vagy ennél többet kell fizetnünk.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt>>>

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) non-profit, közhasznú civilszervezet 2017-ben volt 15 éves. A TVE az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozik Magyarországon. Célja, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.

Kapcsolódó anyagok:

Robbanás a légkondi technológiában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás