A rovat kizárólagos támogatója

A hazai természet- és környezetvédelmi mozgalmaknak nincs időben messze vezető politikai múltja. A rendszerváltáskor fedeztük fel magunknak, és például a Fidesz is maga előtt tolta Illés Zoltánt (kémikus), mint nyerőembert ebben az ügyben, aztán ejtette. Sőt, mára eltörölte az Európai Unió tagországaiban egyedülállóan a környezetvédelmi minisztériumot. Minek az má’, la!

Lefokozta, leépítette és hatástalanná tette. Fazekas Sándor (jogász) és Nagy István (agrármérnök) – mindketten Fidesz-KDNP – irányították ezt a leépítést. Nem véletlenül épülhetnek most szerte az országban dél-koreai és kínai akkumulátorgyárak és kiszolgáló üzemeik mindenféle komolyabb és termékfüggetlen környezetvédelmi hatásvizsgálat nélkül. Vakrepülés! Nem véletlen a hatóságok lakosság előtti hitelvesztés sem, a megjelent, majd honlapról lekapkodott vállalkozói hatásfelmérések esetében, ahol, ha egy adat mást sugall, mint veszélytelent, a területi politikai komisszár hibásnak minősíti az általa megbízott szakértő anyagát.
Volt-e hatékony környezetvédelmi tárcánk és rátermett miniszterünk? Volt-e jó parlamenti kontrollja? A rövid válasz: dehogy. A hosszabb választ majd egy következő ábrán beszéljük meg.
A terület bölcsészek vezetésével indított mozgalmakat (Duna-kör és Védegylet Magyarországért), akik közül Karátson Gábor (képzőművész) és Lányi András (filozófus) emelhető ki. Kétségtelenül Vargha János biológus volt a Duna-kör meghatározó vezetője, de ő eltűnt a mozgalmakból (pártok arcává sem vált) és ma természetfényképezéssel foglalkozik. A Duna-körben jelent meg Droppa György (ma ő a kései vezető, bár végzettsége szerint közgazdász és elég változatos politikai múltja van: SzDSz, Centrum a saját pártjain túlmenően), aki aztán négy – a valós politikába belépni képtelen – idehaza teljesen ismeretlen pártot is alapított, de az European Green Party is – jelentkezése alapján – őt kezelte sokáig (az LMP színre lépéséig) magyar kontaktnak. Mára csak a 2009-ben alapított Zöld Baloldal – Zöld Demokraták – Zöldek Szövetsége (ZB, ZD és ZSz) pártkoalíció létezik [vezetője: Droppa György → Kalmár Szilárd (szociológus) → Trasciatti Attila (?); a Zöld Baloldal vezetőjeként 2010-2011 megjelent Tamás-Gáspár Miklós is (filozófus)]. Egy pártja megszűnt (ebbe előtte beköltözött pár kamupárti – lásd a végén), kettő felszámolás alatt van.

LMP zászlók parlament előtt 2021

A Védegyletből két párt is kihasadt. Az első az Élőlánc Magyarországért Párt [hosszú ideig Lányi András volt az arca, majd most Ács Sándorné Éva (agrármérnök)], amelynek nem sikerült máig politikai tényezővé válnia. A négy évvel később Schiffer Andrással (jogász) kiszakadt védegyletesek már parlamenti kis pártot – Lehet Más a Politika, LMP) tudtak létrehozni és civilekkel együtt sikeresen támogatták Sólyom László (jogász) köztársasági elnök megválasztását. 2020-ban vette fel ez a párt az LMP-Zöldek Pártja nevet, amit ma Ungár Péter (geográfus) és Schmuck Erzsébet (közgazdász) vezet.

2013-ban az LMP-ből szakadt ki a Párbeszéd Magyarországért [Jávor Benedek (biológus) Karácsony Gergely (szociológus)], ami hamarosan a Magyar Szocialista Párttal kötött koalíciót. 2023-ban ez a párt a PB-Zöld Párt nevet vette fel; vezetői Szabó Rebeka (biológus) és Tordai Bence (jogász).

További alig ismert zöld-kamupártocska az 1995-ben Kállósemjénben bejegyezett Magyar Szociális Zöld Párt; vezetője: Stekler Ottó (?). Ő Seres Mária (?) férje és ma a mutatványosként sem semmi Gődény György (gyógyszerész, de inkább testépítő) nevével fémjelzett Normális Élet Pártja elnöke, amely a várakozásnak megfelelően nagyot bukott a 2022-es választásokon is.

2020-ben Szobra jegyezték be a Zöldek, a Normális Emberek Pártot, amelynek vezetője Medveczki Zoltán (erdésztechnikus), Bánhegyi Ildikó (?) férje. Az 1994-es választásokon a Magyarországi Zöld Párt listás helyein ott találjuk Medveczki Zoltánt, feleségét Bánhegyi Ildikót, Seres Máriát és férjét Stekler Ottót. Vagyis az utód kamu pártok elvileg a baloldalon és jobboldalon is fogtak volna egeret.

Összefoglaló: a természet- és környezetvédelmi politikai ügyei körül nem hozzáértő vezetők ökológusok, ökotoxikológusok, biológusok, természetvédelmi mérnökök, környezetgazdák, ökotermesztők, környezetkémikusok, meteorológusok stb. nyüzsögnek, hanem muszáj Herkulesek. Ehhez sokan úgy gondolják, hogy aki már megtett egy hosszú erdei sétát szemetelés nélkül az szakképzett természetvédő. Nos, nem ehhez súlyos szakmai alapok vezetnek, ami egyetemen sajátítható el. Rengeteg benne a tényanyag és aprólékos felismerőképesség kell hozzá. A nem hasznosítható szakmák felőli migráció pontosan érzékelhető ezen a területen. Jó kérdés, hogy miért képzünk annyi szociológust, filozófust és közgazdát, ha a képzési területen nincs rájuk szükség? Leginkább a PB-Zöld Párt vezetőinél látom a szakmaiság megnyilvánulását, az LMP-Zöldek Pártja sajnos elveszítette az ebbéli integráló erejét, ami Schiffer András idején még létezett.


Természetesen a többi parlamenti párt is arról beszél, hogy nekik is van ideillő aktivitása. Én nem látom karakterisztikusnak ezt. Mondhatni megnyilvánulásaik esetlegesek. A Fidesz-KDNP-ben mindez olyan fokú, hogy a jön és megy között sincs különbség. Varga Judit szerint náluk mindenki környezetérzékeny és eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje. Mondjuk nálam a környezetérzékenység csak az első lépcső a minaretben. Nem minden szurkoló egyidejűleg kitűnő focista is. Áder János pedig az élő példa arra, hogy hogyan lehet a semmiből vállalkozást építeni és azt országosan világgá kiáltani, vagyis felfedezni, hogy mindenből lehet pénzt csinálni. Neki például Kaderják úrra együtt az akkumulátorbiznisz is frankó.

Áder János Kék Bolygó podcast Kaderják Péter

Áder leállította a mérgező akkugyárról beszélő vendégét, majd kivágták az adásból ezt a részt.

Szerintem hatalmas baj van akkor, ha természettudományaink bal- és jobboldali politikai elköteleződés mentén hasadnak. Bal- és jobboldali matematika, fizika, kémia, így biológia sincs. Ilyesmit csak azok tudnak elképzelni, akik realitásérzéke nem fejlődött ki. Ők természetesen egy másik világban élnek, ahol fa, bokor és fű van, meg madár, hal, csúszó-mászók és szőrösök. Továbbá vagyunk mi a teremtés koronái, akik ezt a hetet mind megeszik. Valaki – hé ott fent! – csak teremt helyettük másikat.

Kapcsolódó anyagok:

Lányi András: Nincs hová visszavonulni

Áder újabb másfél milliárdos fenntarthatósági zöldrefestése

Pintér Sándor kirúgja a vízügyest, aki a debreceni akkugyár vízigényéről írt kínos szakvéleményt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás