A rovat kizárólagos támogatója
Kun Zoltán Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége

207 európai természetvédelmi szervezet köztük a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége és tagjai írták alá azt a levelet, amelyben arra kérik az EU és a tagállamok döntéshozóit, hogy minél előbb fogadjanak el egy ambiciózus természet helyreállítási törvényt, ami EU-s szinten segítheti elő a leromlott élőhelyek helyreállítását.

Sajnos Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek megpróbálják blokkolni az új EU-s Természet helyreállítási jogszabályt, ezért a hazai civil szervezetek igyekeznek meggyőzni a magyar kormányt, hogy igazodjon ígéretéhez és ne folytasson Janus arcú politikát (erős vállalásokat teszünk például az ENSZ Biológiai Sokféleség védelmével foglalkozó keretegyezményének keretében, miközben valójában egyre több természetes és természetszerű élőhelyet teszünk tönkre).

A levél angolul itt érhető el >>>

A dokumentum magyar fordítása:

Az alulírott 207 civil társadalmi szervezet nevében felszólítjuk az összes uniós tagállamot, az Európai Parlament tagjait és az Európai Bizottságot, hogy sürgősen fogadjanak el egy erős, a biológiai sokféleség csökkenés és az éghajlat változás kettős válságának kezelésére alkalmas természet helyreállítási törvényt.
A fajok tömeges kihalása és az éghajlat összeomlása felé tartunk, ami az általunk ismert élet, a saját életünk alapjait fenyegeti. A tudományos eredmények egyértelműen bizonyítják ezt. Az eddigi erőfeszítések nagyrészt elégtelenek voltak e válságok kezelésére és a természettel való kapcsolatunk helyreállítására. Az egyre gyakoribbá váló aszályok, árvizek és erdőtüzek is nyilvánvalóbbá teszik a válság hatásait Európa-szerte, így Magyarországon is.

Az EU természet helyreállítási jogszabály, amelynek elfogadását az összes tagállam így Magyarország is elfogadta az EU 203-as Biodiverzitás Stratégia elfogadásával, egyedülálló lehetőség arra, hogy a folyamatos romlásból a megújulás felé vezető utat válasszuk, ahol a természettel harmóniában élve egy biztonságos és ellenálló jövő felé tartunk. A természet helyreállítása azt jelenti, hogy (a) helyreállítjuk kapcsolatunkat legnagyobb szövetségesünkkel az éghajlati válság és annak súlyos hatásainak kezelése érdekében. Ezzel támogatjuk saját egészségünket és jólétünket, valamint helyreállítjuk megélhetésünket és gazdaságunkat. A természet helyreállítása az egyik legjobb befektetés, amelyet társadalmunk megtehet.

Az idő azonban fogytán van. Ezért felszólítjuk a nemzeti kormányokat, az Európai Parlament képviselőit és az Európai Bizottságot, hogy:

● 2023 végéig fogadják el a természet helyreállításáról szóló EU-s jogszabályt.

● Biztosítsák, hogy 2030-ra az EU szárazföldjén és tengerein nagymértékben megvalósuljon a természet helyreállítása. Ezért támogatjuk az Európai Parlament előadójának javaslatát, hogy 2030-ra az EU szárazföldi területének legalább 30%-át és tengeri területének legalább 30%-át fedjék le hatékony helyreállítási intézkedések, valamennyi tagállam méltányos és arányos hozzájárulásával.

● Garantálják, hogy a helyreállítási célok valamennyi ökoszisztémát érintik (szárazföldi, édesvízi, part menti és tengeri természetes élőhelyek, városi ökoszisztémák, folyók, beporzó élőhelyek, mezőgazdasági ökoszisztémák, tőzeglápok és erdei élőhelyek).

● Biztosítsák, hogy legkésőbb 2040-ig valamennyi cél teljes mértékben teljesüljön. A 2050-ig történő halasztás aláássa az EU klímasemlegességi kötelezettségeit, és a visszafordíthatatlan károkat okozhat a biológiai sokféleség tekintetében.

● Garantálják, hogy a közös halászati politika ne akadályozza a tengeri élőhelyek helyreállítását.

● Biztosítani kell, hogy a helyreállított ökoszisztémák hosszú távon se romoljanak. Ha az élőhelyek helyreállítása után hagyjuk, hogy azok ismét leromoljanak, az nemcsak hogy nem kezeljük a válságot hosszú távon, de eleve nem is hatékony, és a közpénzek pazarlását is jelenti.

● Támogassanak egy erős elszámoltathatósági keretet, amely biztosítja, hogy minden tagállam méltányosan járuljon hozzá a jogszabályok betartásához, és elszámoltatható legyen.

● A következő uniós költségvetés részeként a természet helyreállításának célzott finanszírozását kell biztosítani.

● Szálljanak szembe az olyan érdekekkel, amelyek folyamatosan megpróbálnak aláásni a természet helyreállításáról szóló törvényt.

A cselekvés késleltetése, az ambíció felhígítása vagy a törvény hatályának korlátozása csak nehezebbé, költségesebbé és időigényesebbé teszi a következmények kezelését. Ez a mi és minden más élőlény életét tenné kockára. Ezért most tegyünk érte, hogy működjön.
További információért látogasson el a restorenature.eu weboldalra.


Nyitókép: NER természetpusztítás a Fertő-tónál 2022. augusztus

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás