A rovat kizárólagos támogatója

A Reflex Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség olyan innovatív megoldásokat keres a városi zöldfelület- és esővíz-gazdálkodásban, melyhez a természet adja a mintát. Ezek a módszerek kulcsszerepet tölthetnek be a települések jövőjében és segíthetik őket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban.

A programban hat ország civil szervezetei dolgoznak együtt a Reflex vezetésével az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával.
A Reflex Környezetvédő Egyesület elindította hároméves (2020-2023) nemzetközi Erasmus+ projektjét. A „NABI – Nature-Based Innovations for Urban Forest and Rainwater Management” (Természetalapú innovációk a városi erdő- és csapadékvíz-gazdálkodáshoz) című projektben a Reflex vezetésével hat európai ország környezetvédelmi szakértői térképeznek fel olyan – már megvalósult, innovatív – természetalapú megoldásokat, melyek alkalmazható jó példával szolgálhatnak az európai önkormányzatok számára klímaadaptációs munkájuk során.

Az Európai Unió által támogatott NABI projekt keretében a partnerek esettanulmányokat készítenek Magyarország, Németország, Ausztria, Olaszország, Románia és Horvátország területén működő, előremutató gyakorlatokról, melyek a későbbiekben online kiadványban lesznek elérhetőek. A projekt elsődleges célja, hogy az önkormányzati munkatársak és szakértők számára könnyen használható segédanyagot biztosítson ebben a témakörben, és megkönnyítse a példaértékű kezdeményezések elterjesztését, hazai gyakorlatba történő átültetését. A projekt során a résztvevő felek egyúttal áttekintik a partnerországok zöldfelület kezeléssel kapcsolatos szabályozásait, melyek a projekt végén szintén online kézikönyv formájában nyújtanak követhető mintát a döntéshozók számára.

A partnerek a Reflex vezetésével 2020 decemberében tartottak projektindító megbeszélést, természetesen a vírushelyzetből adódóan az online térben. Remélhetőleg a ZOOM megbeszéléseket a jövőben valós találkozások váltják fel. A tervek szerint a pályázó konzorcium még három alkalommal találkozik a három év során – Firenzében, Freiburgban és Horvátországban. Magyarországon egy négynapos tematikus képzés is megvalósul majd Szegeden, a projektben együttműködő megyei jogú városban.

Az első nagy állomás 2021 májusa; erre az időpontra a konzorcium tagjai elkészítik a jó gyakorlatok példatárát. A résztvevők kíváncsian várják, hogy az egyes országokban milyen innovatív, természetalapú megoldásokkal igyekeznek helyi szinten lépést tartani korunk éghajlatvédelmi kihívásaival.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek